Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да изтегли страната

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да изтегли страната
Коментари Харесай

Тръмп уведомява Русия, че напускат Открито небе

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е решил да изтегли страната от още един огромен контракт за надзор върху въоръжението. Правителството ще осведоми Русия в петък, че Съединени американски щати напущат Договора за определяне на режима " Открито небе " (ДОН). Това оповестиха висши представители на администрацията на Тръмп, представени от " Ню Йорк таймс ".
 Съединени американски щати упрекнаха Русия в нарушение на контракта „ Открито небе”
Съединени американски щати упрекнаха Русия в нарушение на контракта „ Открито небе ”

Еспър съобщи по време на чуване в Конгреса, че Русия не разрешава на Съединени американски щати да организират полети над прибалтийския град Калининград

Решението на Тръмп е още едно доказателство, че американският водач може да извади страната и от още един огромен контракт с Русия : Нов СТАРТ, който лимитира стратегическите нуклеарни оръжия на двете суперсили. Той изтича седмици след встъпването в служба на идващия президент при започване на 2021 година

По-рано през днешния ден беше обявено, че администрацията на Тръмп обмисля краткосрочно удължение на Нов СТАРТ.

Американски представители от дълго време се оплакват, че Москва нарушава " Открито небе ": ограничение на полетите над Калиниград до по-малко от 500 километра и основаване на извънреден кулоар по границата на Русия с окупираните Южна Осетия и Абхазия. В класифицирани отчети Пентагонът и американското разузнаване предизвестяват, че руснаците също употребяват полетите над Съединени американски щати за картографиране на сериозната американска инфраструктура, която може да бъде подложена на хакерски атаки.
 Русия: Оттеглянето на Съединени американски щати от Договора за намерено небе усилва риска от нуклеарна война
Русия: Оттеглянето на Съединени американски щати от Договора за намерено небе усилва риска от нуклеарна война

Умножава рисковете за целия свят

Представители на Съединени американски щати също подчертаха, че Тръмп е гневен поради пряк съветски полет над негово голф игрище в Ню Джърси през 2017 година Но решението на президента за изтеглянето от контракта, за което има клюки от известно време, още повече ще обтегне връзките с европейските съдружници, които вземат участие в " Открито небе ".

Тръмп за трети път ще приключи присъединяване на Съединени американски щати в огромен контракт за надзор върху оръжията. Преди две години той извади страната от договорката с Иран , а предходната година напусна Договора за очистване на ракетите със междинен обсег.
 WSJ: Тръмп с нова стъпка към овакантяване на Договора за намерено небе
WSJ: Тръмп с нова стъпка към овакантяване на Договора за намерено небе

Президентът на Съединени американски щати е подписал документ...

Русия и Съединени американски щати са измежду 34 страни, които са се подписали под контракта за определяне на режима " Открито небе " (ДОН), допускащ осъществяването на наблюдателни полети над териториите на страните членки. Идеята е, че колкото е по-голяма прозрачността, толкоз по-малък е шансът да възникне спор.

Договорът за определяне на режима " Открито небе " (ДОН) е открит за сключване на 24 март 1992 година в Хелзинки. Договорен е от президента Джордж Буш и тогавашния държавен секретар Джеймс Бейкър. Той влиза в действие от 01 януари 2002 година след одобрение от всички страни по него. България подписва контракта на 24 март 1992 година и го ратифицира на 15 април 1994 година

Първи с такава концепция излиза президентът Дуайт Айзенхауер през лятото на 1955 година, само че е отхвърлена от Съветския съюз.
 Ексгенерали от НАТО зоват Европа да се приготви за изтеглянето на Съединени американски щати от значим контракт с Русия
Ексгенерали от НАТО зоват Европа да се приготви за изтеглянето на Съединени американски щати от значим контракт с Русия

Според тях договорът е нараснал военната бистрота и предсказуемостта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР