Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпратил писма до лидерите

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпратил писма до лидерите
Коментари Харесай

Доналд Тръмп до държавите в НАТО: Увеличете военните си бюджети

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е изпратил писма до водачите на държавите-членки на НАТО в което е изискал да бъдат изпълнени поетите отговорности и да бъдат увеличени разноските им за военни цели, пише dnes.dir.bg.

Това заяви " Ню Йорк Таймс ". Особено остро е било писмото до Ангела Меркел. В него президентът написа: " Ние обсъдихме с Вас през април увеличение на разноските за защита и обещахте да го извършите. Но не виждаме такива стъпки и у нас пораства разочарованието ".

Тръмп предизвестява, че Вашингтон губи самообладание в очакване на неизпълнени от европейските съдружници обещания. В подобен дух са били и останалите писма, адресирани до водачите на Белгия, Норвегия и Канада.

Резкият звук на писмата приказва ясно, че Съединени американски щати след няколко месеца на очакване могат да съкратят своето военно наличие в света, включително и в Европа.

През 2014 година страните от НАТО се договориха до 10 години да отделят за военни потребности 2% от своя Брутният вътрешен продукт. В момента единствено осем страни от Алианса съблюдават това условие.

България сега отделя 1.3% от Брутният вътрешен продукт за защита, като проектите са разноските да доближат 2% до 2022 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР