Президентът на САЩ Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен
Коментари Харесай

Тръмп подкрепи протестите в Иран

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила показва поддръжка за икономическите митинги в Иран, съобщи Асошиейтед прес.

"Целият свят схваща, че положителните хора в Иран желаят смяна ", написа в Туитър Тръмп, който е във почивка в резиденцията си във Флорида.

"Потисническите режими не могат да траят постоянно и ще пристигна денят, когато иранският народ ще бъде изправен пред избор. Светът гледа! ", съобщи Тръмп. Според него иранските водачи, с изключение на от американската военна мощност, се боят най-вече от личния си народ.

Подкрепата на Тръмп провокира гневна реакция от Техеран. Държавната телевизия през вчерашния ден цитира представителя на външното министерство Бахрам Гасеми, който съобщи,че "иранският народ няма доверие на лъжливите и опортюнистични изказвания на американски представители и на господин Тръмп ".

Вълна от улични митинги обхвана огромните градове в Иран. Протестите започнаха в сряда в Машхад. По данни на управляващите към 50 души са арестувани до момента, а съгласно видео, качено в обществените мрежи, двама стачкуващи, млади мъже, са били убити от полицията в град Доруд. Други протестиращи в клипа скандират "Ще убия оня, който умъртви моя брат! " В други записи от Доруд стачкуващи скандират "Смърт на диктатора! " по адрес на висшия водач аятолах Али Хаменей, съобщи Ройтерс.
На третия ден митингите стигнаха до столицата, където през вчерашния ден студенти се включиха в антиправителствена проява пред

Техеранския университет. Агенция Фарс заяви, че към 70 студенти се събрали пред университета и са хвърляли камъни по служителите на реда, скандирайки "Смърт на диктатора ". Социалните медии демонстрираха полицията за битка с бедзредици разпръсват с палки стачкуващи в прилежащите улици и арестуват някои от тях. Студентската организация ИСНА съобщи, че полицията е затворила две метростанции, с цел да попречи на идването на още стачкуващи. В Техеран и Керадж, западно от столицата, протестиращи разрушиха витрини на магазини и подпалиха огньове на улиците. Агенция Тасним популяризира фрагменти, показващи горящи кофи за отпадък и разрушени автобусни спирки по улиците към университета след митинга.

Бригаден военачалник Есмаил Коусари, заместник-командир на Корпуса на гвардейците на революцията, отговарящ за сигурността в Техеран, съобщи пред ИСНА, че обстановката в столицата е под контрпол и предизвести протестиращите, че ще в случай че упорстват, "железният пестник на страната " ще ги смаже. "Ако хората са излезли на улицата, с цел да стачкуват против високите цени, те не трябваше да скандират тези лозунги и да палят публично имущество и коли ", сподели той.

Вчерашните митинги в действителност съответстваха с акциите, проведени от управляващите в цялата Ислямска република, с цел да отбележат потушаването на безредиците от 2009 година, последвали противоречивото преизбиране на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад.

Проправителствени демонстрации през вчерашния ден е имало в 1200 обитаеми места, заяви държавната телевизия, като най-масови са били в Техеран и Машхад, втория по величина ирански град, написа Българска телеграфна агенция.

Около 4000 души участваха в проправителствения протест в Техеран, съобщи Асошиейтед прес. Един от тях, 27-годишният Али Ахмади, упрекна Съединени американски щати за всички стопански проблеми на Иран. "Те постоянно споделят, че поддържат иранския народ, само че кой заплаща цената? ", споделя той пред сътрудник на АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР