Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е малко вероятно

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е малко вероятно
Коментари Харесай

Байдън: Ракетата по Полша не е изстреляна от Русия по предварителна информация

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е " малко евентуално " ракетата, която удари полска територия покрай украинската граница и умъртви двама души, да е изстреляна от Русия. Той означи, че траекторията на боеприпаса не подхожда на офанзива, осъществена от съветски сили.

В сряда сутринта, след ранните съвещания с членовете на НАТО, Байдън приказва пред кореспонденти на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, и беше запитан дали е " прекомерно рано да се каже дали тази ракета е била изстреляна от Русия ".

" Има предварителна информация, която оспорва това ", отговори Байдън и добави: " Не желая да споделям това, до момента в който не проведем цялостно следствие, само че е малко евентуално, поради траекторията, да е изстреляна от Русия. Но ще забележим. Ще забележим. "

По-рано Белият дом заяви, че Байдън е свикал " изключителна " кръгла маса с присъединяване на висши чиновници от страните от НАТО, както и от Япония, с цел да обсъдят мистериозната детонация в град Пжеводов, Полша, във вторник. В взаимно изказване след съвещанието водачите обявиха, че са се съгласили да " поддържат следствието на Полша " на случая и ще " останат в тясна връзка, с цел да дефинират подобаващите последващи стъпки ".

Не е ясно какви дейности могат да бъдат подхванати в отговор, защото чиновниците настояват, че това ще се дефинира от резултатите от следствието. Въпреки това Варшава по-рано предложи да се позове на наредбата на член 4 на НАТО, която изисква от 30-те страни от блока да организират съвещания, в случай че някоя от страните членки счита, че е под военна опасност, или желае да разиска различен " въпрос от голяма важност " Мярката се разграничава от член 5 - гаранция за групова сигурност, която задължава всички страни от НАТО да се притекат на помощ на различен член.

Според Ройтерс полският президент Анджей Дуда е декларирал, че е " доста евентуално " Полша скоро да се позове на член 4, само че е добавил, че понастоящем проверяващите нямат съответни доказателства, които да сочат виновна страна за гърмежа.

Докато украинският президент Владимир Зеленский не губи време, с цел да упрекна Москва в детонация, съветското министерство на защитата излезе с изказване, в което отхвърля всякаква отговорност и упорства, че фотосите, публикувани в полските медии, на които се виждат фрагменти от ракети, " нямат нищо общо с съветски оръжия " Министерството добави, че тези изказвания са " умишлена провокация за изостряне на обстановката "

Часове след гърмежа във вторник американските военни обявиха, че не могат да потвърдят изказванията за съветско присъединяване, като явно опровергаха по-ранния отчет на Associated Press, в който се цитираше неназован чиновник на американското разузнаване, съгласно който съветска ракета е поразила полското село.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР