Президентът на САЩ Джо Байдън в писмо до лидерите на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън в писмо до лидерите на
Коментари Харесай

Байдън призова Конгреса да разреши продажбата на изтребители F-16 на Турция

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в писмо до водачите на Комисията по външни връзки на Сената и Комисията по външни работи на Камарата на представителите прикани да одобрят продажбата на изтребители F-16 за Анкара , откакто турският парламент ратифицира присъединението на Швеция към НАТО, заяви " Блумбърг ".

Съгласието на турския парламент за присъединението на Швеция към НАТО беше авансово изискване за продажбата на изтребителите от Вашингтон на Анкара.

след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.

Само преди ден турският парламент ратифицира присъединението на Швеция към НАТО .

В поддръжка на ратификацията се оповестиха 287 депутати, а 55 гласоподаваха срещу.

Сега документът ще бъде изпратен за подпис от турския президент Реджеп Тайип Ердоган .

След приключването на процеса на ратификация в Турция Унгария ще остане единственият член на Алианса, който към момента не е одобрил участието на Швеция, която е подала молба за присъединение към Алианса през 2022 година

В същото време се оповестява, че унгарският министър-председател Виктор Орбан е декларирал в телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предходния ден, че унгарското държавно управление ще упорства Народното събрание да ратифицира участието на Швеция в Алианса допустимо най-скоро.
 Турция пусна Швеция в НАТО
Турция пусна Швеция в НАТО

Важна поддръжка от Анкара

" Току-що приказвах по телефона със Столтенберг. Повторих, че унгарското държавно управление. Подчертах също, че ще продължим да настояваме пред Държавното заседание (парламента) да гласоподава в поддръжка на присъединението на Швеция и да завърши ратификацията при първа опция. " Това даде обещание унгарският министър председател Виктор Орбан в публично известие.

Ратификацията, като ръководещите националисти на премиера Виктор Орбан обявиха, че няма опасност за сигурността на Швеция и цитираха това, което те назовават неоснователни шведски изказвания, че са подкопали демокрацията в Унгария.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР