Изпълнителна агенция Медицински надзор“ (ИАМН) приключи своята проверка по самосезиране

...
Изпълнителна агенция Медицински надзор“ (ИАМН) приключи своята проверка по самосезиране
Коментари Харесай

„Медицински надзор“ приключи проверката за лечението на 104-годишна жена във Видин, има открити нарушения

Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ (ИАМН) завърши своята инспекция по самосезиране от излъчен ефирен репортаж, съдържащ изказвания за 104-годишна жена, връзвана за крайниците, до момента в който е била на лекуване в МБАЛ „ Света Петка " АД, гр. Видин.

В репортажа са изразени подозрения от околните на дамата за регулярно даване на нужните ѝ лекарства по време на нейния престой в болничното заведение.

В хода на инспекцията инспекторите на ИАМН са установили следните обстоятелства и условия:

В здравната документи на лечебното заведение се съдържат данни за двукратна фиксация (имобилизация) на пациентката. Записите не съдържат изискуемите по Правилата на лечебното заведение реквизити: имената на членовете на екипа, осъществили мярката; имената на медицинските сестри, водещи наблюдението.

При втората фиксация в съответния медицински запис не е определeно нейното времетраене, което не би трябвало да надвишава оптимално избраното време – до 2 часа. Документираните дейности на медицинския екип не съответстват в описателната си част със мненията им, дадени в хода на инспекцията: според медицинския запис от този ден е закрепен низък десен крак с колан, а в мненията на ангажираните по случая чиновници се твърди, че фиксацията е осъществена с марля и бинт на дясна ръка.

По тези констатации в границите на пълномощията на ИАМН проверяващата комисия е уведомила работодателя, че са налични предпоставки за формиране на произвеждане по ангажиране на дисциплинарна отговорност според Кодекса на труда.

Анализът на здравната документи, обвързвана с ежедневния банкет на медикаментите, които пациентката е приемала преди хоспитализацията, е установил подозрения за пропуски в постоянното им даване по време на болничния ѝ престой.

Инспекторите на ИАМН не са открили данни за позволени административни нарушавания, които да попадат в обсега на контролните пълномощия на организацията и да обосновават образуването на административнонаказателни производства.

За по този начин откритите обстоятелства и условия с оглед преценка за следващи дейности по подготвеност са известени Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Видин и Районна прокуратура – Видин. Министърът на опазването на здравето е известен с писмо за резултатите от инспекцията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР