Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с китайския

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с китайския
Коментари Харесай

На ключова среща в САЩ: Ще пренаредят ли глобалните отношения Байдън и Си

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще се срещне с китайския си сътрудник Си Дзинпин по време на икономическа среща на върха в Сан Франциско този месец.

Това заяви публично Белият дом, отбелязвайки значим дипломатически миг сред две велики международни сили, чиито връзки стават все по-враждебни, отбелязва в разбор по тематиката Politico.

Двамата се срещнаха за финален път в Индонезия на срещата на Г-20 през ноември 2022 година

Срещата в този момент идва след поредност от дипломатически визити през последните месеци, целящи да разчупят леда в американско-китайските връзки. Тя е и резултат от обещаваща седмица в американско-китайските връзки, откакто губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм беше признат в Китай, а китайският първи посланик Ван И направи обиколка във Вашингтон.

" Това ще бъде значим дипломатически диалог ", съобщи прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, описвайки " интензивната " конкуренция сред Съединени американски щати и Китай. " Това ще бъде градивна среща. Президентът я чака с неспокойствие. ", добави представителят на президентската администрация.

През лятото Байдън назова Си деспот, което докара до изостряне на напрежението Вашингтон-Пекин. Връзките на двете страни се утежниха по-рано тази година, откакто през февруари китайски шпионски балон прелетя над континенталната част на Съединени американски щати, а по-късно американски боен аероплан го смъкна край Атлантическия бряг, напомня Politico.

На този стадий не се оповестяват повече детайлности какво ще разискват двамата, само че се чака диалогът да се състои в коридорите на форума за Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие от 12 до 18 ноември. Вероятните тематики включват търговия, фентанил, киберсигурност, технологии и външна дипломация.

Избухването на войната в Близкия изток съвсем несъмнено ще бъде значима част от диалога, изключително откакто през последните години Китай от ден на ден се стреми да разгърне дипломатическите си умения на международната сцена и поддържа постоянни връзки с Иран, който е главен спонсор на палестинската формация Хамас.

Политическата неприязън към Китай, изключително от страна на републиканските критици на Байдън, може да трансформира всички стъпки за съдействие в минно поле, допълват създателите на разбора.

Икономиката зад Океана е тясно преплетена с азиатската мощ в прекалено много браншове, само че политическите напрежения, свързани със загубата на американски работни места, доведоха до тревожна наклонност в законотворчеството - модел, който стартира да се демонстрира най-ярко в администрацията на Тръмп.

Американските публични лица също по този начин насочиха рецензиите си към Китай поради произхода на прекурсори на фентанил, които провокираха зараза в Съединени американски щати.

На този декор, Байдън се стреми да укрепи съюзите в по-широкия Азиатско-тихоокеански район, от Австралия до Южна Корея, с негласното предпочитание да се опълчи на въздействието на Китай.

Си Дзинпин ще дойде в Сан Франциско в миг, когато се занимава с необятен набор провокации вкъщи, в това число рекордно високата младежка безработица от над 20%, пазарът на недвижими парцели в прелом от задължения и мистериозното премахване на двама чиновници от висшите ешелони на Пекин - в това число някогашния външен министър Цин Ган.

Международните анализатори се надяват, че макар комплицираната вътрешна и геополитическа обстановка, президентите и на двете страни ще намерят верния път към стопяване на ледовете и стабилизиране на връзките, приключва анализът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР