Президентът на САЩ Джо Байдън се надяваше да представи твърд

...
Президентът на САЩ Джо Байдън се надяваше да представи твърд
Коментари Харесай

Съюзниците на САЩ са резервирани към оперативната група в Червено море

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се надяваше да показа корав интернационален отговор на офанзивите на хусите в Йемен против корабоплаването в Червено море, като разпореди основаването на оперативна група за сигурност, само че седмица след стартирането и доста съдружници не желаят да бъдат свързани с начинанието, обществено или въобще.

Двама от европейските съдружници на Америка, които бяха изброени като участници в интервенцията Пазител на Просперитета (Prosperity Guardian) - Италия и Испания - излязоха с изказвания, в които наподобява се дистанцираха от водената от Съединени американски щати коалиция.

Пентагонът споделя, че силите са отбранителна коалиция от повече от 20 народи, с цел да се подсигурява, че търговията на стойност милиарди долари може да тече свободно през жизненоважна точка за задръстване на кораби във водите на Червено море край Йемен.

Но съвсем половината от тези страни до момента не са се изявили, с цел да признаят приноса си или са разрешили на Съединени американски щати да го създадат. Тези приноси могат да варират от изпращане на военни кораби до просто изпращане на щабен офицер.

Нежеланието на някои съдружници на Съединени американски щати да се свържат с напъните частично отразява пукнатините, основани от спора в Газа, който накара Байдън да поддържа твърда поддръжка за Израел, даже когато интернационалната рецензия се увеличи по отношение на сухопътната атака, която съгласно здравното министерство на Газа е умъртвила повече от 21 000 палестинци.

" Европейските държавни управления са доста обезпокоени, че част от техния евентуален електорат ще се обърне против тях ", сподели Дейвид Ернандес, професор по интернационалните връзки в университета Комплутенсе в Мадрид, отбелязвайки, че европейската общност е все по-критична към Израел и внимателна да бъде въвлечена в спор.

Някои страни потвърдиха присъединяване си, до момента в който други обявиха че ще съблюдават съществуващи военноморски съглашения

Подкрепяните от Иран хуси нападнаха и превзеха дузина кораби с ракети и дронове от 19 ноември насам, пробвайки се да нанесат интернационалните загуби на акцията на Израел, която последава офанзивата на " Хамас " на 7 октомври.

Военноморските сили на Съединените щати, Англия и Франция са свалили безпилотни самолети или ракети, изстреляни от хусите.

Източник на " Ройтерс ", осведомен с метода на мислене на администрацията на Байдън, сподели, че Съединени американски щати считат, че ескалиращите офанзиви на хусите изискват интернационален отговор, обособен от вилнеещия спор в Газа.

Червено море е входна точка за кораби, употребяващи Суецкия канал, който обработва към 12% от международната търговия и е жизненоважен за придвижването на артикули сред Азия и Европа. Атаките на хусите доведоха до пренасочване на някои кораби към африканския нос Добра вяра, което доста усили времето за корабоплаване и разноските.

Тази обстановка поражда на фона на така и така висока инфлация

Датската контейнерна компания Maersk съобщи в събота, че ще възобнови корабоплаването в Червено море и Аденския залив. Но немската Hapag Lloyd сподели в сряда, че към момента има вяра, че Червено море е прекомерно рисково и ще продължи да изпраща кораби към нос Добра вяра.

Въпреки че Съединени американски щати споделят, че 20 страни са се записали за тяхната морска оперативна група, те оповестиха имената единствено на 12.

" Ще позволим на други страни, ще им предоставим опция да приказват за тяхното присъединяване ", сподели американският генерал-майор Патрик Райдър пред кореспонденти предходната седмица.

Европейски Съюз изрази поддръжката си за морската оперативна група със взаимно изказване, осъждащо офанзивите на хусите.

Въпреки че Англия, Гърция и други обществено одобриха интервенцията на Съединени американски щати, няколко, упоменати в известието на Съединени американски щати, побързаха да заявят, че не са директно забъркани.

Италианското министерство на защитата съобщи, че ще изпрати транспортен съд в Червено море след искане на италианските притежатели на кораби, а не като част от интервенцията на Съединени американски щати. Франция съобщи, че поддържа напъните за обезпечаване на независимост на корабоплаването в Червено море, само че нейните кораби ще останат под френско командване.

Испания съобщи, че няма да се причисли към интервенцията Prosperity Guardian и се опълчва на потреблението на съществуваща задача на Европейски Съюз за битка с пиратството, Atalanta, за отбрана на корабоплаването в Червено море. Но в сряда министър председателят Педро Санчес сподели, че е подготвен да обмисли основаването на друга задача за справяне с казуса.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства по-рано оповестиха, че нямат интерес към начинанието.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разиска обстановката в Ивицата Газа с израелския министър председател Бенямин Нетаняху

Общественият яд против израелската атака в Газа оказва помощ да се изясни част от нежеланието на политическите водачи. Неотдавнашно изследване на Yougov откри, че мощните болшинства от западноевропейците - изключително Испания и Италия - считат, че Израел би трябвало да спре военните дейности в Газа.

Съществува и риск участващите страни да станат обект на възмездие на хстите. Според източник на " Ройтерс ", точно този риск - по-скоро от различията за Газа - кара някои страни да се оттеглен от напъните.

Това наподобява е по този начин за Индия, която е малко евентуално да се причисли към интервенцията на Съединени американски щати, съгласно почитан индийски боен чиновник. Служител на индийското държавно управление сподели, че държавното управление се тревожи, че присъединението към Съединени американски щати може да го трансформира в по-голяма цел.

 

Източник news.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР