В Република Северна Македония днес се провеждат избори две в

...
В Република Северна Македония днес се провеждат избори две в
Коментари Харесай

Ключов вот! В Северна Македония избори 2 в 1 - гласуват за президент и за парламент

В Република Северна Македония през днешния ден се организират избори две в едно - предварителен парламентарен избор и втори тур на президентските избори.

 

След 7 години в съпротива Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ се готви за двоен успех.

 

На първия тур претендентът на опозицията Гордана Силяновска-Давкова, 70-годишна пенсионирана преподавателка по право, събра два пъти повече гласове от Стево Пендаровски, досегашния президент на Северна Македония и претендент на ръководещите социалдемократи, който получи по-малко от 20% - едвам 180 000 гласа, като тази разлика трудно ще бъде заличена.

 

Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ се чака да завоюва и най-вече гласове на предварителните избори, откакто построи акцията си на националистическа изразителност, осведоми Българска национална телевизия.

 

В 7 часа локално време стартира изборният ден и ще приключи в 19 вечерта. 17 са общо кандидатдепутатските листи.

 

За гласовете на етническите албанци се готвят две съществени обединения - коалиция " Европейски фронт ", отпред с Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети и " Влен " или " Заслужава си " на Арбен Таравари. Над 1 милион и 800 хиляди са гласоподавателите с право на глас. За да бъде определен президент е належащо да се явят минимум 40 на 100 от гласоподавателите.

 

Една от огромните въпросителни на днешния избор в президентските избори е дали изборната интензивност ще бъде над 40 %, каквото е законовото изискване, с цел да има избор на президент.

 

За вероятен протест на гласуването в предизборната акция говореше ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, а от обединението на албанските опозиционни партии, които афишират за своя цел да изпратят в съпротива най-голямата албанска партия ДСИ, която беше част от държавните управления и на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ, задаваха въпроси дали от ДСИ не готвят „ спокоен протест ” на изборите за да провокират политическа рецесия в страната, разяснява Българска телеграфна агенция.

 

В подготовка на протест на изборите беше упрекната и партия Левица, откъдето отхвърлиха такова желание, само че на практика нито една от партиите, които издигнаха кандидат-президент за първия тур на изборите, не насочи съответно обръщение за поддръжка на Силяновска или Пендаровски на втория кръг.

 

В единадесетите парламентарни избори в страната вземат участие 17 политически партии и обединения. Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разграничена на шест изборни региона, във всеки от които се избират по 20 депутати. Кои ще са те се взема решение от подадените гласове, разпределени по метода Д’Онт. 

 

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, чиято партия съгласно социологическите изследвания би получила максимален брой гласове на вота, уточни като мечтан съдружен сътрудник обединението на албанските опозиционни партии " Заслужава си ", които от своя страна също обявиха убеденост, че ще вземат участие в бъдещото държавно управление в страната.

 

Буяр Османи, който беше повдигнат от обединението към ДСИ за президент на първия тур, съобщи обаче, че в идващия парламент на Северна Македония Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) ще има 20 депутати и ще бъде единственият, „ който може да обезпечи така наречен бадентерово болшинство " (включването на етническите общности при вземането на значими решения) в законодателния орган.

 

За провеждането на изборите са упълномощени 1999 наблюдаващи и задгранични медии, които да наблюдават и осведомят за изборния развой в страната, излиза наяве от информацията, оповестена на страницата на Държавната изборна комисия.  

През 2001 година НАТО измъкна Северна Македония от ръба на гражданската война по време на въстание на етнически албанци и даде обещание по-бърза интеграция в Европейски Съюз и НАТО.

 

Страната с население от 1,83 млн. души се причисли към НАТО през 2020 година, но не реализира огромен прогрес в връзките с Европейски Съюз, частично заради съпротивата на членовете на Европейски Съюз Гърция и България.

 

Споразумение от 2017 година за смяна на името на страната от Македония на Северна Македония постави завършек на разногласието с Гърция, но България наложи несъгласие през 2020 година поради въпроси, свързани с историята и езика, което съгласно доста северномакедонци накърнява националната им еднаквост.

Базираният в Любляна Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания (ИФИМЕС) съобщи, че успеха на ВМРО-ДПМНЕ може да усложни по-нататъшните договаряния с Европейски Съюз, поради опълчването им на съглашението с Гърция.

 

" Анулирането на към този момент подписани и утвърдени интернационалните споразумения и отговорности и тяхното предоговаряне би означавало загуба на още 20 или 30 години... и отвод от евроатлантическия път на страната ", съобщи IFIMES.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР