Президентът на САЩ Джо Байдън събира днес и утре стотина

...
Президентът на САЩ Джо Байдън събира днес и утре стотина
Коментари Харесай

Байдън събира над 100 страни на първа по рода си Среща на върха за демокрацията

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън събира през днешния ден и на следващия ден стотина страни на среща, отдадена на демокрацията, която към този момент провокира гнева на Китай и Париж, предадоха международните организации. Байдън ще открие форума в 8 ч. локално време (13 ч. по Гринуич).

Заради коронавирусната пандемия събитието се провежда във виртуален формат. В него вземат участие представители на над 100 държавни управления, неправителствени организации, компании и благотворителни организации. Но описът с поканените породи напрежение. Русия и Китай, считани от американския президент за първенци в лагера на автократичните страни, бяха изключени от форума и разкритикуваха остро това.

В края на ноември в обща публикация непрекъснатите представители на Русия и Китай в Организация на обединените нации Анатолий Антонов и Цин Ган споделиха, че това, че Съединени американски щати си разрешават да дефинират коя страна е демократична и коя не дава отговор на този статут, приказва за нрав от епохата на Студената война. Двамата дипломати отхвърлиха концепцията за обединен модел на демокрацията и приветстваха респективните си режими, основани на китайските действителности и на съветските обичаи, напомня Франс прес.

На форума бе поканен Тайван, което също изнерви Пекин който счита острова за китайската провинция, макар че не я управлява.

В навечерието на срещата във Вашингтон Съединени американски щати оповестиха, че няма да пратят нито един дипломатически представител на зимните олимпийски игри в Пекин следващата година, с цел да стачкуват против нарушаванията на човешките права в Китай, по-специално това, което те дефинират като геноцид против уйгурското мюсюлманско малцинство. Австралия, Обединеното кралство и Канада се причислиха към този дипломатически протест, а Пекин и Москва разкритикуваха това решение.

Ако се регистрира факторът съблюдаване на човешки права или пък факторът изборни измами подборът на някои страни, поканени на форума във Вашингтон, също поражда въпроси. Пакистан, Филипините, Бразилия и Полша са измежду участниците в срещата на върха, само че не и Унгария, нито пък Турция, които са съдружници на Съединени американски щати в НАТО.
Американски представители към този момент подчертаха, че Срещата на върха за демокрацията, в която ще вземат участие общо 111 водачи от целия свят, ще бъде тласък за световната народна власт, заплашвана от все по-увеличаващ се брой властнически управници. Според американски представители след двудневната среща на върха, ще има година на съответни дейности.

Според Узра Зея, която е почитан представител в Държавния департамент за демокрацията, човешките права и сигурността на жителите, събитието ще сплоти открити и нововъзникващи демокрации. Срещата се провежда в миг, в който демокрациите по света са изправени пред възходящи провокации, идващи от нови закани, счита тя. В на практика всички райони на света има страни, отчитащи демократично оттегляне в друга степен.

На срещата се чака Байдън да призове участниците да преобърнат наклонността на по този начин наречената " криза " или оттегляне на демокрацията, която се следи в миг на повишаване на авторитаризма по света.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР