Президентът на САЩ Джо Байдън поиска гаранции от Ангела Меркел,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън поиска гаранции от Ангела Меркел,
Коментари Харесай

Байдън няма да позволи Русия да преустанови газовия транзит през Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изиска гаранции от Ангела Меркел, че новият газопровод за Германия от Русия няма да даде храброст на президента Путин, откакто " тежките " договаряния не доведоха до съглашение по време на прощалното ѝ посещаване в Съединени американски щати, написа английският вестник The Times, представен от организация " Фокус ".

Байдън е подложен на мощен напън от авторитетни демократи, откакто се отхвърли от глобите против компании, участващи в построяването на " Северен поток 2 ", водопровод на стойност 9,5 милиарда евро за транспорт на съветски газ непосредствено до Германия, вместо маршрута през Украйна, който зависи от приемането на директни такси за икономическо си оцеляване. Демократите се притесняват, че " Северен поток 2 " ще усили вероятността Путин да спре газопроводите към Източна Европа, с цел да подкопае украинския президент Зеленски и да окаже напън върху други страни, до момента в който Съединени американски щати се пробват да управляват съветската тактичност на закани.

След среща с Меркел в Берлин в понеделник, Зеленски съобщи, че " Северен поток 2 ", който ще бъде приключен през идващия месец и ще стартира да доставя газ преди края на годината, " заплашва сигурността на Украйна ". Байдън го назова " неприятна договорка за Европа ", само че спря препоръчаните наказания през май, като съобщи, че " биха могли да имат противоположен резултат за нашите европейски връзки ". В диалог с Байдън, след вчерашните договаряния, Меркел призна, че двете страни към момента остават на разнообразни позиции във връзка с немската газова договорка с Русия, само че даде обещание да поддържа Украйна.

" Говорихме за Русия и Украйна и в този подтекст за " Северен поток 2 " и стигнахме до разнообразни оценки за това, до какво ще докара този план ", сподели Меркел. " Но дано бъда доста ясна: нашата концепция е, че Украйна остава директна страна за природен газ и тя има право на териториален суверенитет... Ще действаме, в случай че Русия не зачита това право на Украйна като директна страна. „ Северен поток 2 “ е спомагателен план, а не план за подмяна на преноса през Украйна... и говорихме за това по какъв начин можем да демонстрираме това образно дружно. "

Байдън сподели: " Моето мнение за " Северен поток 2 " е от дълго време известно. Добрите другари от време на време може и да не се схванат. Но когато станах президент, той беше 90 % приключен и наподобява, че налагането на наказания не води до триумф. Нямаше смисъл, имаше доста по-смисъл да работим с канцлера. Канцлерът и аз помолихме нашите екипи да обмислят на практика ограничения, които можем да предприемем дружно, както и въпроса дали енергийната сигурност на Украйна ще бъде засилена или отслабена вследствие на дейностите на Русия. Ще забележим. "

Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външна политика на Бундестага и дълготраен критик на газопровода, съобщи: „ Не е елементарно да се обезврежда „ Северен поток 2 “, тъй като това оръжие към този момент е конструирано. Ако и когато бъде приключено, това оръжие ще се появи в нашия свят и може да се употребява от Владимир Путин и няма да е толкоз елементарно да се обезврежда като оръжие. Средствата за противопоставяне са частични в средносрочен и дълготраен проект, тъй че не е толкоз елементарно да се реши по какъв начин по този въпрос може да се реализира приемливо равнище за американската страна. Това, в което съм сигурен, е, че и двете страни желаят да реализират това. ”Рьотген изрази вяра, че Берлин и Вашингтон ще се спогодят за дълготрайна икономическа поддръжка за Украйна, в това число модернизацията на нейния енергиен бранш.

Меркел беше първата европейска лидерка, която се срещна с Байдън в Белия дом, само че отбелязването на възобновените връзки след разрива от ерата на Тръмп беше помрачено от несъгласия по отношение на връзките на Германия както с Русия, по този начин и с Китай. Канцлерът, който би трябвало да се отдръпна след изборите през септември, държи Германия доста по-близо до Москва и Пекин, в сравнение с Байдън счита за рационално. Той към този момент е приказвал за екзистенциалния конфликт сред международните демокрации и автокрациите.

Въпреки че Байдън и Меркел се съгласиха да дават повече ваксини на по-бедните страни, тя продължи да се опълчва на премахването на патентните условия, позволяващи тези ваксини да се създават свободно в други страни. Байдън оглави напъните да направи интелектуалната благосъстоятелност над коронавирусните ваксини налична, само че Меркел има вяра, че това ще има негативно дълготрайно влияние върху създаването на нови медикаменти. В частни диалози длъжностни лица в Берлин преглеждат американския напън за унищожаване на патентната отбрана като политически жест за прикриване на имунизационния шовинизъм.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР