Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта решителния си ангажимент към

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта решителния си ангажимент към
Коментари Харесай

Байдън подкрепи споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън акцентира решителния си ангажимент към знаковото спокойно съглашение от Разпети петък от 1998 година и нуждата да се поддържа политическата и икономическата непоклатимост на Северна Ирландия.

Това заяви " Ройтерс ".

" Ние мощно поддържаме това и считаме, че е от решаващо значение да бъде поддържано ", сподели Байдън при започване на виртуална среща с ирландския министър председател Майкъл Мартин в деня на Свети Патрик. " Политическата и икономическа непоклатимост на Северна Ирландия е в полза на всички хора . "
 Паравоенни групи от Северна Ирландия напуснаха Споразумението от Белфаст
Паравоенни групи от Северна Ирландия напуснаха Споразумението от Белфаст

В писмо до Джонсън от 3 март те пишат, че отдръпват поддръжката си

Байдън и Мартин дадоха обещание да разширят връзките сред двамата близки съдружници, в това число по въпроси като изменението на климата, битката с пандемията на ковид и проучванията на рака.

Мартин сподели, че чака с неспокойствие визитата във Вашингтон и се надява Байдън да успее да посети Ирландия, откакто бъде безвредно.

Ирландският водач благодари на Байдън за неговата " непоклатима поддръжка " на Споразумението от Великия петък, добавяйки: " Това значи доста . И това има значение ".
 Полицията в Северна Ирландия обезпокоена от взривоопасната атмосфера поради Брекзит
Полицията в Северна Ирландия обезпокоена от взривоопасната атмосфера поради Брекзит

Полицейските патрули бяха засилени

Споразумението от Разпети петък, известно също като Белфасткото съглашение е подписано на 10 април 1998 година в двореца Стормонт край Белфаст.

Това е спокойно съглашение, предопределено да регламентира бъдещето на Северна Ирландия и да постави завършек на траялата няколко десетилетия кървава революция на острова .

Подписано е от представители на държавните управления на Република Ирландия (Ейре) и на Обединено кралство Англия и Северна Ирландия. Прието е от множеството политически партии в Северна Ирландия, в това число от Шин Фейн и от по-малки партии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР