Президентът на САЩ Джо Байдън почете паметта на арменците, убити

...
Президентът на САЩ Джо Байдън почете паметта на арменците, убити
Коментари Харесай

Американският президент почете жертвите на Арменския геноцид

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън уважи паметта на арменците, убити в Османската империя през 1915 година, оповестяват от БГНЕС.

„ Днес, 107 години по-късно, американският народ продължава да уважава всички арменци, починали в геноцида “, сподели американският водач в документално изказване, оповестено от пресцентъра на Белия дом и представено от медиите в света

„ Докато си спомняме Арменския геноцид, ние удостоверяваме нашето заричане да останем бдителни против разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ проявления. Отново се ангажираме да спрем зверствата, които оставят незаличими белези по света “, добави Байдън.

Преди година той стана първият президент на Съединени американски щати, който назова събитията от началото на 20 век в Османската империя арменски геноцид. Неговите прародители избягваха да употребяват термина.

Анкара изрично не приема сходна характерност на събитията от 1915 година и декларира, че това не е геноцид, а братоубийствена война, жертви на която са арменци и турци.

Преди експлоадирането на Първата международна война арменското население на Османската империя е към 2,5 милиона души. През 1915 година вследствие на депортиране и систематични убийства, съгласно разнообразни оценки, умират до 1,5 милиона арменци. Редица страни, в това число Русия, признаха тези събития като арменски геноцид на държавно равнище.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР