Президентът на САЩ Джо Байдън осъди решение на Върховния съд

...
Президентът на САЩ Джо Байдън осъди решение на Върховния съд
Коментари Харесай

Байдън осъди решение на Върховния съд на САЩ

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди решение на Върховния съд на страната, с което той разгласи за противоконституционна опцията университетите да употребяват расата като фактор при приема на студенти.

С 6 на 3 гласа Върховният съд на Съединени американски щати постанови в решение, че потреблението на расата като фактор при приемане в лицей е нарушаване на клаузата за равна отбрана на 14-ата корекция на американската конституция, съобщи БНР.

Така магистратите сложиха завършек на политиките за расово многообразие във висшите образователни заведения, прилагани от десетилетия.

В аргументация на решението арбитър Джон Робъртс съобщи, че прекомерно дълго университетите са правили неправилни изводи. А точно, че не построените умения или научените уроци, а цветът на кожата са значими при приема на студенти.

" Категорично не съм склонен с решението на съда. Това не е естествен съд ", съобщи във връзка решението Джо Байдън и прикани университетите да не престават да дават приоритет на претендентите, които са изправени пред дискриминация, която той неведнъж акцентира, че " продължава да съществува в Америка ".

" Нуждаем се от нов път напред – път, съчетаем със закона, който пази многообразието и уголемява опциите “, сподели още Байдън.

" Те не би трябвало да изоставят своя ангажимент да обезпечат студентско посланичество с разнороден генезис и опит, които отразяват цяла Америка ".

Президентът също по този начин разгласи, че ще подреди на Министерството на образованието да изследва по какъв начин университетите могат дейно да предизвикват разнообразието след решението на Върховния съд.

Решението провокира мощни и спорни реакции в представители на републиканците и демократите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР