Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес, че Вашингтон ще

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес, че Вашингтон ще
Коментари Харесай

Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Русия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи през днешния ден, че Вашингтон ще наложи над 500 нови наказания, ориентирани против Русия, в устрема си да ускори натиска върху Москва във връзка втората годишнина от войната в Украйна, съобщи.

Вашингтон ще наложи и нови експортни ограничавания на близо 100 организации за даване на поддръжка на Русия и ще предприеме дейности за по-нататъшно понижаване на съветските доходи от продажби на енергийни източници, гласи изказване на Байдън.

Мерките имат за цел да потърсят отговорност от Русия за войната в Украйна и за гибелта на опозиционния водач Алексей Навални, съобщи Байдън в миг, когато Киев е изправен пред изострен дефицит на муниции, а американската военна помощ се бави с месеци в Конгреса на Съединени американски щати. Новите наказания засягат и разплащателната система " Мир " и производството на електрическа енергия, включително огромен план за полутечен природен газ.

" Те ще подсигуряват, че Путин ще заплати още по-висока цена за експанзията си в чужбина и репресиите вкъщи ", сподели Байдън за глобите.

Мерките ще бъдат ориентирани към лица, свързани с изпращането на Навални в пандиза и отношението му към него, както и с финансовия бранш на Русия, отбранителната индустриална база, мрежите за доставки и лицата, които заобикалят глобите на разнообразни континенти, сподели още президентът на Съединени американски щати.

" Две години след началото на тази война народът на Украйна продължава да се бори с голям кураж. Но (украинците) изпитват дефицит на муниции. Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, с цел да удържи против непрестанните офанзиви на Русия, които се подкрепят от оръжия и муниции от Иран и Северна Корея ", уточни Байдън. " Ето за какво Камарата на представителите би трябвало да одобри двупартийния законопроект за допълнение на националната сигурност, преди да е станало прекомерно късно ", продължи Байдън.

" Американският народ и хората по света схващат, че залогът на тази битка надалеч надвишава Украйна ", съобщи президентът в изказването, в което разгласи глобите, съобщи Асошиейтед прес. " Ако Путин не заплати цената за породените от него гибел и опустошения, той ще продължи да работи. А разноските за Съединените щати - дружно с нашите съдружници и сътрудници от НАТО в Европа и по света - ще нарастват ", съобщи американският президент.

Финансовото министерство на Съединени американски щати е набелязало за налагане на наказания близо триста души и организации, Държавният департамент е взел под прицел над 250 физически и юридически лица, а министерството на търговията добави 93 компании в санкционния лист. Фирмите са от Русия - 63, Турция - 16, Китай 8, ОАЕ - 4, както и от Киргизстан, Индия и Южна Корея. Те са упрекнати в подкрепяне на Москва във водената от нея война в Украйна.

Броят на глобените е по-голям спрямо предходната година, когато с навършването на първата година от войната на Русия в Украйна Съединени американски щати постановиха наказания на над 200 души и организации, а министерството на търговията сложи в листата 90 сдружения. 

Днешните американски наказания бяха съгласувани с рестриктивните мерки, наложени от страните членки на Европейски Съюз и от Англия. От началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година, по време на която бяха убити десетки хиляди души и бяха разрушени цели градове, Съединени американски щати и съдружниците им постановиха хиляди наказания във връзка с Москва.

Ройтерс отбелязва, че ориентираната главно към износа съветска стопанска система с оборот на стойност от 2,2 трилиона $ се е оказала по-устойчива от предстоящото както на Запада, по този начин и на самата Русия.

" Трябва да поддържаме нашата поддръжка за Украйна, даже единствено с цел да изтощим съветската военна машина. Жизненоважно е Конгресът да работи, с цел да се приобщим към напъните на съдружниците ни по света в обезпечаването на средствата, с които Украйна да отбрани територията и свободата си против варварското нахлуване на Путин ", сподели министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън.

Нейното ведомство направи изказване, че е глобило съветската разплащателна система " Мир " - приложение, което е създадено от Националната система за картови разплащания на Руската централна банка. То е налично единствено посредством мобилни устройства, които са с операционна система " Андроид ". " Мир " е една от дребното системи за безконтактно заплащане, които са налични за хората в Русия.

Ройтерс показва, че разплащателната система е придобила особена значимост за Москва, откогато Съединени американски щати преустановиха платежните си интервенции в Русия с началото на нашествието в Украйна. " Популяризирането на " Мир " от страна на съветското държавно управление разреши на Русия да построи финансова инфраструктура, благодарение на която да се заобиколят глобите и да се възстановят прекратени връзки с интернационалната финансова система ", се споделя в изказването на финансовото министерство на Съединени американски щати.

Мишена на глобите са и над 10 съветски банки, капиталови компании, фондове за рисков капитал, финтех компании, в това число и банка " Санкт Петербург " - благосъстоятелност на едноименната фондова борса,  втората по величина в Русия, профилирана в търговия с непознати акции.

Съединени американски щати се прицелиха и в бъдещото произвеждане и експорт на сила от страна на Русия, по-специално в плана за полутечен природен газ в Сибир " Арктик СПГ-2 ", в този момент финансиран от съветската компания " Новатек " и с предопределение да продава газ на спотовия пазар. Поради това в санкционния лист е попаднала и съветската корабостроителна компания " Звезда ", която съгласно американското финансово министерство има за задача да обезпечи 15 танкера за транспорт на полутечен природен газ в границите на плана " Арктик СПГ-2 ".

Санкции са наложени и на две компании, уличени в присъединяване си активността на съветския комплекс за полутечен природен газ в балтийското пристанище Уст Луга.

Заместник-финансовият министър на Съединени американски щати Уоли Адейемо съобщи, че по-късно през днешния ден Съединени американски щати ще наложат спомагателни наказания, подбудени от практиката на Русия да продава петрола си над наложения от Г-7 таван от 60 $ за цената за барел, което Москва прави на пазарите в Индия и Китай, докъдето горивото се доставя от по този начин наречения " горист флот " от танкери (наети от трети държави).

Американските наказания засягат и сдружения в Китай, Турция, ОАЕ, Казахстан и Лихтенщайн, уличени в заобикалянето на западните наказания над Русия с изпращането на части, на които Москва разчита за своите оръжейни системи. 

В издадения през днешния ден санкционен лист попаднаха и трима чиновници на съветската Федерална работа за осъществяване на наказванията, които Съединени американски щати упрекват за гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални. Сред тях е заместник-директорът на службата, за който има информация, че е инструктирал чиновниците си да се отнасят по-сурово с Навални.

Според казаното от затворническите управляващи 47-годишният опозиционер, славещ се като най-отявления критик на съветския президент Владимир Путин, е изпаднал в безсъзнание и е умрял ненадейно предходната седмица в наказателната колония " Полярен вълк " в Арктика след разходка. Федералната работа за осъществяване на наказванията разгласи гибелта му предишния петък.

Вашингтон наложи наказания и на иранското министерство на защитата и логистиката на въоръжените сили, което към този момент участва в американски санкционен лист, само че този път по отношение на ограничения по отношение на Русия. Обвиненията на държавния департамент са за присъединяване в прехвърлянето на оръжие от Иран в Русия и, включително муниции и дронове. Мишена е Специалната икономическа зона с мрежа от фабрики на компанията " Алабуга ", в която Русия създава проектирани от Иран дронове.

Под наказания попада и пристанищната компания " Восточна ", през чийто терминал на пристанищния комплекс Восточни са били прекарани над 7400 контейнера с муниции и елементи за военно съоръжение от Северна Корея за Русия. Засегнат е още Александровският проучвателен софтуерен институт, изискан от съветската държавна корпорация " Росатом ", който съгласно Държавния департамент на Съединени американски щати проектира и изпитва нуклеарни реактори, в това число и за задвижващите системи на съветски подводници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР