Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е наредил вчера

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е наредил вчера
Коментари Харесай

Отговорът ни започна днес. Ще продължи когато и където ние решим. Байдън за ударите в Сирия и Ирак

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че е наредил през вчерашния ден въздушни удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски бойци, и даде да се разбере, че тези ответни офанзиви ще продължат, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

" Нашият отговор стартира през днешния ден. Той ще продължи когато и където ние решим ", сподели Байдън в изказване, оповестено през вчерашния ден.

Той акцентира, че " Съединените щати не се стремят към спор в Близкия изток или където и да било другаде по света ".

" Но дано всички тези, които биха желали да ни навредят, да знаят това: Ако нараните американец, ние ще отговорим ", предизвести в това време Байдън.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия Дом Джон Кърби дефинира ударите против елитните ирански сили " Кудс " и свързани с Техеран милиции като " сполучливи ", съобщи Франс прес.

Съединените щати не желаят война с Иран, удостовери Кърби. В същото време той посочи, че Вашингтон не е имал никакви контакти с Техеран след смъртоносния удар с дрон в неделя в Йордания, и добави, че Съединени американски щати не желаят да има нови офанзиви против американски позиции или бойци в Близкия изток.

Обстановката в района се изостри след нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври предходната година, в отговор на което еврейската страна стартира военна интервенция в линията Газа спещу палестинското ислямистко придвижване. От средата на същия месец до момента са били осъществени над 165 офанзиви с дронове и ракети против американски бойци, ситуирани в Ирак и Сирия като част от интернационалната антиджихадистка коалиция, отбелязва Агенция Франс Прес.

В неделя трима американски бойци бяха убити при офанзива с дрон в Йордания. Съединените щати упрекнаха за нападението обвързвана с Иран милиция и обещаха да отговорят.

Кърби посочи, че американските военни самолети, взели участие във вчерашната интервенция, са поразили общо 85 цели на седем разнообразни места (три в Ирак и четири в Сирия). Те са изстреляли " повече от 125 боеприпаса с точно ориентиране за към 30 минути. "

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом увери, че съвпадението във времето на ударите, чието нанасяне прочее е зависело и от метеорологичните условия, и вчерашната гала с присъединяване на президента Джо Байдън по посрещането на американска земя на телата на тримата убити в Йордания бойци е било инцидентно.

При нападенията в Източна Сирия са били убити 13 бойци на проирански милиции, разгласи шефът на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдаване на правата на индивида Рами Абдел Рахман.
Ирак осъди ударите
Ирак осъди строго американските въздушни удари, нанесени на негова територия през вчерашния ден. Съединените щати от своя страна увериха, че са го уведомили авансово за офанзивите, които направиха в отговор на убийството на трима американски войници при офанзива с дрон в Йордания в неделя, съобщи Франс прес.

Американските удари са " нарушаване на иракския суверенитет ", сподели представител на премиера Мохамед Шия ас Судани по военните въпроси. Той изрази опасения от " пагубни последствия за сигурността и стабилността на Ирак и района ".

Ударите са били нанесени в региони в Западен Ирак покрай границата със Сирия, добави военачалник Яхия Расул.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби от своя страна увери, че Вашингтон е уведомил авансово Багдад за офанзивите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР