Президентът на САЩ Джо Байдън номинира в четвъртък американския бизнесмен

...
Президентът на САЩ Джо Байдън номинира в четвъртък американския бизнесмен
Коментари Харесай

Байдън номинира бъдещия шеф на Световната банка

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън номинира в четвъртък американския предприемач от индийски генезис Аджай Банга за президент на Световната банка, като похвали опита му в основаването на публично-частни партньорства справяне с изменението на климата, предава Ройтерс.

Световната банка съобщи в сряда, че чака да избере нов президент до началото на май. Той би трябвало да размени Дейвид Малпас,. Номинирането на Банга от Съединените щати съвсем подсигурява, че той ще поеме поста , който управлява финансиране в размер на милиарди долари, до момента в който на институцията следва огромна поредност от промени, с цел да отговори по-добре на изменението на климата и други неотложни провокации, пред които са изправени разрастващите се страни.

" Аджай е неповторимо квалифициран да управлява Световната банка в този сериозен миг от историята ", сподели Байдън в изказване. " Той е прекарал повече от три десетилетия в създаване и ръководство на сполучливи световни компании, които основават работни места и носят вложения в разрастващите се стопански системи, и ръководейки организациите в интервали на фундаментална смяна. "

Байдън също посочи опита на Банга в активизирането на публично-частни запаси за справяне с неотложни провокации като изменението на климата в редица организации.

В исторически проект банката постоянно е ръководена от представител от Съединените щати , нейният максимален акционер, до момента в който европеец оглавява Международния валутен фонд (МВФ) - сега там ръководещ шеф е Кристалина Георгиева , само че разрастващите се страни и нововъзникващите пазари упорстват да бъде уголемен този избор.

Номинацията на Банга е първата, която е оповестена обществено, само че банката ще приема номинации от други страни членки до 29 март . Германия, различен главен акционер, тази седмица сподели, че работата би трябвало да бъде поверена на жена, защото банката в никакъв случай не е била ръководена от жена в своята 77-годишна история.

Представител на администрацията на Съединени американски щати сподели, че не знае дали други страни ще предлагат претенденти за поста.

Израснал в Индия, само че в този момент жител на Съединени американски щати, Банга сега работи като заместник-директор на General Atlantic, частна капиталова компания в Съединени американски щати. Той се пенсионира през декември 2021 година след 12 години отпред на Mastercard, където си сложи за цел да вкара 1 милиард души и 50 милиона микро- и дребни предприятия в цифровата стопанска система до 2025 година

Той също по този начин служи като съпредседател на Партньорството за Централна Америка, където работи в тясно съдействие с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис за активизиране на обществени, частни и нестопански запаси за Северна Централна Америка.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели, че опитът на Банга в Mastercard и работата му за внедряване на частен капитал в решения за климата ще му оказват помощ да реализира двойните цели на Световната банка за унищожаване на крайната беднотия и разширение на споделения разцвет.

Тя сподели, че Банга схваща, че тези цели са надълбоко преплетени със оправянето с изменението на климата, подготовката и предотвратяването на бъдещи пандемии и смекчаването на първопричините и следствията от спорове и неустойчивост.
 Световната банка предизвестява за световна криза, чака внезапно, продължително закъснение
Световната банка предизвестява за световна криза, чака внезапно, продължително закъснение

Глобална криза в този момент, ще е първият път от 1930 година когато има две световни рецесии в границите на едно и също десетилетие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР