Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия
Коментари Харесай

Спешна среща на Джо Байдън с Урсула фон дер Лайен

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещат през днешния ден, с цел да разрешат трансатлантическия търговски спор по отношение на дотациите за зелена стопанска система, както и да обсъдят съдействието в битката с Русия, съобщи Агенция Франс Прес.

През последната година Фон дер Лайен работи в тясно съдействие с Байдън в изработването на невиждан отговор на съветската инвазия в Украйна.

Европейските столици се причислиха към Вашингтон в обединен фронт във връзка с глобите против Москва и доставките на оръжия и помощи за Украйна. Страните от Европейски Съюз също по този начин изненадаха мнозина с бързите си дейности за преустановяване на зависимостта на блока от енергийните доставки от Русия.

Въпреки това в Европа витае напрежение във връзка с знаковия Закон за понижаване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA) на администрацията на Байдън. Законът е държавна разходна стратегия за поощряване на американското произвеждане на технологии, щадящи климата.

На фона на паниката на Европейски Съюз, че дотациите ще изключат европейските производители и ще навредят на енергийния и автомобилния бранш, европейският блок работи по свои лични набори от дотации. Такъв образец е индустриалния проект " Зелена договорка ", с цел да насърчи развиващия се бранш.

Високопоставен американски чиновник съобщи пред кореспонденти, че Байдън и Фон дер Лайен желаят да се уверят, че двете стратегии се допълват взаимно.

Лидерите ще изразят " формулиране на общ метод и общ набор от цели ", сподели служителят, говорейки при изискване за анонимност пред Агенция Франс Прес.

" Това няма да се случи, в случай че нашите и техните тласъци са несъобразени и се конкурират между тях по метод с нулева сума. "

Доказателството, че Брюксел и Вашингтон могат да работят дружно, би трябвало да пристигна под формата на оповестяване по време на диалозите през днешния ден на договаряния в съответната област на сериозните минерали, употребявани в батериите за електрически транспортни средства.

" Надяваме се, че ще можем да стартираме договаряния по сериозно съглашение за минералите ", сподели служителят.

Различията по отношение на Китай

Друга сложна област е по какъв начин да се реагира на все по-агресивната външна и комерсиална политика на Китай.

Белият дом съобщи, че " провокациите, подбудени от Китайската национална република ", ще заемат видно място в диалозите в Овалния кабинет.

Вашингтон упорства европейските столици да заемат по-твърда позиция против Пекин - освен в дипломатически, само че и в стопански проект. Въпреки това Европейски Съюз се стреми да избегне раздор с Китай, заради което трансатлантическите съдружници са ненапълно разграничени по въпроса по какъв начин да продължат напред.

Елвир Фабри, анализатор в Института " Жак Делор " в Париж, съобщи пред Агенция Франс Прес, че сесията в Белия дом ще даде опция на Фон дер Лайен да покаже желанието на Европейски Съюз да работи с Вашингтон, " само че не и в позицията на почитател, изключително когато става въпрос за Китай ".

" Европейската позиция се основава на желанието да поддържа лична линия във връзка с Пекин. "

Въпреки това американският чиновник акцентира съгласуваността сред Брюксел и Вашингтон във връзка с цялостното виждане за китайското предизвикателство.

" Налице е невиждано доближаване сред Съединени американски щати и Европа ", сподели той и предвижда, че двамата водачи ще слагат " акцент върху нуждата от подсилване на нашата икономическа сигурност, с цел да отговорим на съответни закани за икономическата сигурност " от страна на Китай. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР