Президентът на САЩ Джо Байдън е предупредил китайския си колега

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е предупредил китайския си колега
Коментари Харесай

Байдън предупредил Си Дзинпин да внимава след срещата с Путин

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е предизвестил китайския си сътрудник Си Дзинпин след срещата му с съветския водач Владимир Путин да " внимава ", тъй като Пекин разчита на западни вложения, оповестява " Ройтерс ".

" Казах му: Това не е опасност. Това е отбелязване ", прецизира Байдън в изявление за Си Ен Ен.

" Откакто Русия нахлу в Украйна, 600 американски корпорации се изтеглиха от Русия. А Вие ми казахте, че стопанската система ви зависи от вложения от Европа и Съединените щати. Така че внимавайте. Внимавайте ", обърнал се американският държавен глава към Си.

Запитан какъв е бил отговорът на Си, Байдън отвърна: " Той слушаше и не спореше. И в случай че сте забелязали, той не се намеси напълно в Русия ".

" Така че мисля, че има метод да се оправим с това ", заключи президентът.

През март Путин и китайският лидер проведоха двудневни разговори с топли думи на другарство сред Китай и Русия и взаимни рецензии към Запада. Не бяха обаче видяни признаци за дипломатически пробив във връзка с Украйна.

Двамата водачи участваха и във виртуална среща на върха по-рано тази седмица.

Има нараснало напрежение и скептицизъм в връзките сред Съединени американски щати и Китай по въпросите на националната сигурност - по отношение на Тайван, войната на Русия в Украйна, възходящите забрани за експорт на съвременни технологии от Съединени американски щати и ръководената от страната индустриална политика на Китай.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР