Президентът на Сърбия призова Косово да не организира нови избори

...
Президентът на Сърбия призова Косово да не организира нови избори
Коментари Харесай

Вучич иска по-голяма автономия за сърбите в северно Косово

Президентът на Сърбия прикани Косово да не провежда нови избори за кметове в северния район, до момента в който не бъде предоставена повече автономност на етническите сърби, които образуват локално болшинство в региона. Това съобщи организация Ройтерс.

Всички сърби на север считат Сърбия за своя страна, а не Косово. Това е действителността, акцентира Александър Вучич.

Насилие избухна в северната част на Косово предходната седмица, откакто кметове, етнически албанци, бяха назначени на служба в няколко общини със сръбско болшинство след, които събраха едвам 3,5% изборна интензивност.

В отговор на безредиците, при които сръбски протестиращи се сблъскаха с мироопазващи сили на НАТО, оставяйки десетки ранени и от двете страни, Сърбия сложи въоръжените си сили в.
 Косово готово за нови избори, само че с условия към Сърбия
Косово готово за нови избори, само че с условия към Сърбия

Очаква се Вучич да се произнесе след срещата със специфичните пратеници

Европейският съюз и Съединените щати, най-силните поддръжници на Косово, приканиха Прищина да провежда нови избори в региона със сръбско болшинство, с цел да разсее напрежението, а Сърбия да изтегли армията си от границата.

По думите на Вучич управляващите в Косово ще би трябвало да създадат някои отстъпки, с цел да подсигуряват присъединяване на сърбите в нов избор . Все още нямаме асоциация на сръбските общини, към момента няма евакуиране на косовски албански специфични полицейски сили и кметове в северно Косово, добави той.

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че в случай че получи по-голяма автономност посредством асоциация на общини, регионът със сръбско болшинство може да провежда референдум за присъединение към Сърбия.

По-рано този месец президентът на Косово Вьоса Османи разгласи, че страната може да организира нови избори във въпросните общини, в случай че 20% от гласоподавателите подпишат петиция. Също по този начин тя упрекна Сърбия в интервенция във вътрешните работи на страната.
 Вучич афишира във вторник поддържа ли нови избори в Косово
Вучич афишира във вторник поддържа ли нови избори в Косово

След конфликтите на етническите сърби, бойкотирали и локалния избор в общините си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР