Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще присъства на заседанието

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще присъства на заседанието
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Резултатът от войната може да е голямо поражение за Русия

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще участва на съвещанието на европейските водачи в Брюксел. Те ще обсъдят развиването на съветската инвазия в Украйна, въздействието на глобите върху режима на Путин, както и ограничения против високите цени на силата. 

" От военна позиция ставащото е огромен крах за Русия и защото не могат да завладеят градовете, ги бомбардират, избиват дами и деца и унищожават всичко ", сподели висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Той добави, че резултатът от войната може да е огромно проваляне за Русия. 

" Да се надяваме, че това няма да се случи ", отговори той на въпрос за възможна химическа офанзива против Украйна.  Запитан дали Грузия и Молдова също са цел на Русия той отговори, че обяснимо хората там са много разтревожени. " Засега би трябвало да продължим да поддържаме Украйна, в това число и с военно съоръжение ", сподели той и добави, че идващите две седмици ще са решаващи за това кой ще завоюва войната. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще направи послание към водачите посредством видеоконферентна връзка. 

" Това, което евентуално ще изиска още веднъж, е да закрием небето ", сподели министър председателят на Нидерландия Марк Рюте, само че акцентира: 

" Макар че би трябвало да създадем всичко, с цел да подкрепим Володимир Зеленски и неговия смел екип и бойци, в това време би трябвало да защитим света от ескалация, която може да вземе такава форма, каквато никой от нас не желае ".

Предстои среща на върха Китай - Европейски Съюз на 1 април. Премиерът на Швеция Магдалена Андерсон сподели, че през днешния ден водачите ще обсъдят държанието си по отношение на Китай в границите на връзките на страната с Русия. 

" Китай има избор и той е елементарен ", сподели министър председателят на Латвия Кришянис Каринш и разясни, че единият е да върви с Русия, която разпростира война с Украйна и бомбардира дами, деца и лечебни заведения или да откри метод да работи със Съединените щати и европейските демокрации. Каринш сподели, че въпросът за общоевропейско ембарго върху вноса на горива от Русия е комплициран заради обстоятелството, че различните страни имат друга взаимозависимост от съветския газ. Той обаче бе безапелационен, че краткотрайно ембарго върху вноса на петрол и въглища е логически вид и добави, че ще призове за съществени наказания в региона на енергетиката, защото парите за горива отиват във военната машина на Путин. 

" Ще го кажа просто - ние би трябвало да спрем Русия, би трябвало да спрем Путин. Защото в случай че не го спрем, той няма да спре ", акцентира той и добави, че на риск е изложена цяла демократична Европа.

" Необходимо е на Украйна да се даде мощен сигнал, че ще се причисли към Европейски Съюз ", сподели още министър председателят на Латвия. В този дух бе и изявлението на премиера на Естония Кая Калас, която съобщи, че би трябвало да се намерения и за основаване на фонд за възобновяване на Украйна. 

Репортаж на Ангелина Пискова в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР