Украйна ще получи американски ракети с голям обсег ATACMS, съобщават американските медии

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън е информирал украинския си
Коментари Харесай

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е информирал украинския си колега Володимир Зеленски, че Вашингтон ще предостави на Киев ракети с голям обсег ATACMS, съобщи американската телевизия NBC News отчетено.

Украйна многократно е искала от администрацията на Байдън армейски тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS), които да помогнат за поразяване на линии за доставки, въздушни бази и железопътни мрежи дълбоко зад фронтовите линии на Русия в окупираните региони на Украйна.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Премиерът на Полша казва на украинския Зеленски „никога повече да не обижда“ полския народВойната между Русия и Украйна: Списък с ключови събития, ден 577Какво знаем за американските танкове Ейбрамс, които пристигат в Украйна „следващата седмица“Украинският Зеленски разкритикува руския „геноцид“ пред канадския парламенткрай на списъка

Но Белият дом не е обявил решение да предостави на Украйна системата ATACMS и ракетите не бяха публично обсъдени, когато Зеленски посети Вашингтон в четвъртък за разговори с Байдън, въпреки че САЩ обявиха нова военна помощ от 325 милиона долара пакет за Киев.

Белият дом и Пентагонът отказаха да коментират доклада на NBC в петък.

Пентагонът също отказа да каже дали някакво обещание за ATACMS е било дадено на Зеленски по време на срещите му в четвъртък в Министерството на отбраната, като каза: „По отношение на ATACMS няма какво да обявим.“

Дата за доставка на ATACMS не беше разкрита, според NBC.

Руското министерство на външните работи предупреди по-рано този месец, че доставката на ракети с по-голям обсег на Киев ще премине „червена линия“ и САЩ ще бъдат разглеждани като „страна в конфликта“ в Украйна, ако предоставят такива оръжия.

Зеленски не отговори директно на въпрос за докладите на NBC за ATACMS, но отбеляза, че САЩ са най-големият единичен доставчик на оръжия за Украйна.

„Обсъждаме всички различни видове оръжия – далекобойни оръжия и артилерия, артилерийски снаряди с калибър 155 мм, след това системи за противовъздушна отбрана“, каза Зеленски, говорейки чрез преводач.

„Имаме изчерпателна дискусия и [ние] работим със Съединените щати на различни нива“, каза той.

The Washington Post също съобщи, че САЩ планират да предоставят на Украйна версия на ATACMS, която ще бъде въоръжена с касетъчни бомби, а не с една бойна глава, цитирайки няколко неназовани източника, запознати с обсъжданията, и която може да лети до 306 км (190 мили).

ATACMS е предназначена за „дълбока атака на вражески сили от втория ешелон“, се посочва в уебсайт на американската армия, и може да се използва за атака на командни и контролни центрове, въздушна отбрана и логистични обекти доста зад фронтовата линия.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР