Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне по-късно в

...
Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне по-късно в
Коментари Харесай

Путин и Пашинян обсъждат Карабах

Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне по-късно в четвъртък с премиера на Армения Никол Пашинян. Лидерите на страните беседват в Големия Кремълски замък след съвещанието на Висшия евразийски стопански съвет, оповестява ТАСС.

Една от тематиките на диалога, както се чака, ще бъде уреждането към Нагорни Карабах.  

В края на предходната седмица външният министър Сергей Лавров се срещна в Москва с сътрудници от Армения и Азербайджан.

По-рано Путин организира обособена среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който за първи път взе участие като посетител в срещата на върха на ЕАИС.
 Армения подготвена да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан Обновена
Армения подготвена да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан

Ако Баку подсигурява сигурността на етническото си арменско население

Припомняме, че по-рано тази седмица Армения разгласи, че е подготвена да признае анклава Нагорни Карабах за част от Азербайджан, в случай че Баку подсигурява сигурността на етническото си арменско население. 

Той уточни, че държавните управления в Баку и Степанакерт - столицата на противоречивия район, би трябвало да обсъдят правата и сигурността на арменците в Нагорни Карабах.

Армения и Азербайджан водят интензивни договаряния, с цел да съумеят да реализират спокойно съглашение, увери Пашинян.

В настрана изказване президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че подписването на кротичък контракт с Армения е " неизбежно ".

Баку се пробва да " постави градивни старания " за реализиране на спокойно съглашение, което зачита интернационалните правила и правила, увери той. По негови думи договарянията с Армения би трябвало да донесат " дълготраен мир на Кавказ ".
 Армения дава Азербайджан на Международен съд поради Карабах
Армения дава Азербайджан на Международен съд поради Карабах

Заради слагането на контролно-пропусквателен пункт в Лачин

Армения сезира Международния съд за повторно по отношение на инсталирането от Азербайджан през април на контролно-пропусквателен пункт в Лачинския кулоар.

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за азербайджанския район Нагорни Карабах, обитаем с арменци. Турция поддържа Азербайджан в спора.

Шестседмичната война през 2020 година лиши живота на повече от 6500 бойци от двете страни и приключи с помирение с помощта на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по кротичък контракт с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни организираха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Москва, Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи към 2000 съветски миротворци, които да съблюдават за нежното помирение.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отделиха от Азербайджан. Последвалият спор взе към 30 000 жертви.
 Армения и Азербайджан беседват в Москва
Армения и Азербайджан беседват в Москва

Разговорите ще се проведат с съветско ходатайство на фона на напрежението в Кавказ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР