Президентът на Русия Владимир Путин използва срещата на върха на

...
Президентът на Русия Владимир Путин използва срещата на върха на
Коментари Харесай

Путин използва срещата на БРИКС, за да оправдае войната на Русия в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин употребява срещата на върха на страните от БРИКС , с цел да оправдае войната на Русия в Украйна . Той взе участие виртуално в срещата, която се организира в Йоханесбург , Южна Африка.

В речта си Путин похвали групата, че " се явява като контраст на световната преобладаваща роля на Съединени американски щати ", отбелязва Ройтерс. Групата БРИКС, в която вземат участие Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, съставлява повече от 40% от международното население и към 26% от международната стопанска система.

Пред водачите на БРИКС, които се въздържат да осъдят дейностите на Москва в Украйна, той повтори тезата на Кремъл , че е почнал войната като насилствен отговор на дейностите на Киев и Вашингтон.

" Благодарни сме на сътрудниците ни от БРИКС, които вземат интензивно присъединяване в опитите да се уреди тази обстановка и да се стигне до заслужено контролиране с мирни средства ", сподели съветският президент.

" Русия реши да поддържа хората, които се борят за своята просвета, за своите обичаи, за своя език, за своето бъдеще. Действията ни в Украйна са подбудени единствено от едно - да сложим завършек на тази война, която бе разпалена от Запада и спътниците му в Украйна против хората, живеещи в Донбас ", добави Путин.

Русия разпали войната в Донбас през 2014 година, подхранвайки сепаратизма и подкрепяйки антикиевските сили след рухването на другарски настроения към Москва украински президент Виктор Янукович.

Русия стартира непровокираната си инвазия в Украйна на 24 февруари предходната година. Москва неведнъж е казвала, че е отворена за договаряния за преустановяване на 18-месечната война, само че единствено в случай че Киев и Западът отчетат " новите действителности ", основани от съветските сили, контролиращи близо една пета от територията на Украйна.

Киев упорства за възобновяване на цялата си територия и извеждане на съветските войски.

На срещата, която ще продължи до четвъртък, водачите на БРИКС разискват разширението на блока. Глобално напрежение, засилено от войната на Русия в Украйна, и възходящото съревнование сред Китай и Съединени американски щати придадоха спомагателна значимост на устрема за подсилване на БРИКС, който на моменти страда от вътрешни различия, отбелязва Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР