Президентът на Русия отговори на въпроси на журналисти след резултатите

...
Президентът на Русия отговори на въпроси на журналисти след резултатите
Коментари Харесай

„Противникът е спрян и отхвърлен навсякъде“: Какво каза Владимир Путин за загубите на ВСУ и възможностите за прекратяване на огъня

Президентът на Русия отговори на въпроси на публицисти след резултатите от срещата на върха Русия-Африка. Ето най-важните цитати

За Африка и Съветския съюз

...- Всички помнят нашата съответна помощ на африканските страни в битката за тяхното избавление. ( Става въпрос за времето на Съюз на съветските социалистически републики. – А.Г. )

… Знаете ли, постоянно си мисля за това, когато се срещам с нашите африкански другари. По едно време в руско време, помня го добре, нашето общество си сътвори мнение, че харчим доста пари. Е, за какво харчим пари за Африка? Къде е тази Африка? Ние имаме доста лични проблеми.

И в този момент, когато поддържам връзка с нашите другари от Африка, мисля с признателност за тези хора, които организираха такава политика в Африка. Те сътвориха мощен запас от мощ, другарски връзки с африканските страни...

И нашите опити да работим в африканско направление през днешния ден се вършат в интерес на първо място на Русия.

Тук има доста съставки. Икономически - да стартираме с стопанската система. Такъв голям капацитет и той нараства, и то с доста бързи темпове, експоненциално. Вече 1,5 милиарда души има в Африка и това е доста младо население, растящо с доста бързи темпове...

За Украйна - като част от Съюз на съветските социалистически републики

- Когато приказваме за това, че Съюз на съветските социалистически републики оказваше помощ на африканските страни, не би трябвало да забравяме, че Украйна беше част от Съюз на съветските социалистически републики. И те се отнасят добре с Украйна и откровено мислят какво да създадат, с цел да сложат завършек на спора. Те го вършат от вътрешни претекстове.

Някои от тях са учили там, в Украйна. Вярно, учеха на съветски.

Относно Африканската самодейност за мир

- В тази самодейност има 10 точки, една точка е размяната на пленници.

Знаете онази пресилена история за похищение. Ами обясняваме просто, нямаше похищение, това бяха съответни дейности, ориентирани към избавяне на живота на деца. Ето един съответен случай, майката умря, а бащата е в Украйна. И сме подготвени да дадем детето на бащата. Няма проблем, това е напряко измислена история.

Има неща, които са сложни за осъществяване. Например една от точките е преустановяване на огъня. Но украинската войска настава, те са в офанзива, те правят нахлуване. Какъв е смисълът да се обръщате към нас. Какво можем да създадем ние?

Никога не сме се отказвали от договаряния. Но в действителност там ( в Украйна - А.Г. ) има декрет, забраняващ договарянията.

… Има някои по-прости неща, само че като цяло самодейността съгласно мен може да се употребява като основа за процеси, ориентирани към намиране на мир. Например Китайската мирна самодейност...

Като цяло диалогът беше дълъг, изчерпателен, говорихме час и половина-два. ( Говорим за договарянията с водачите на африканските страни на срещата на върха. – А.Г. ) Искам още един път да подчертая – това беше от безусловно другарска позиция. Реално търсене на някакви способи, благоприятни условия за неутрализиране на обстановката.

За ситуацията на предната линия

- Наясно съм какво се случва, по няколко пъти дневно се свързвам с Министерството на защитата. Вчера, след всички събития ( в 2 часа през нощта - А.Г. ), разговарях с командващия 58-а войска, командира на полка, който се отличи в Запорожкото направление.

Говорих с командира на 810-та бригада, Черноморската. Съобщиха на момента. Дори съжалявах, че се обадих, тъй като момчетата трябваше да спят. А задачата на позвъняването беше да им благодарим за стореното по време на боевете.

За загубите и смяната на тактиката на съперника

- Няма огромни промени. ( Става въпрос за линията на прикосновение. – А.Г.) И мисля, че това се дължи на обстоятелството, че съперникът изтегли своите щурмови елементи.

Претърпяха огромни загуби, само че в този момент има някои промени. Довеждат хора до предната линия на бронираната техника, изхвърлят хората и техниката незабавно изчезва. И офанзивата не престават пешком

... Всичко е обвързвано със загубите на съперника, сега, започвайки от 4 юни, споделих - 405 танка са изгубени ( На ВСУ. - A.Г. ). Сега - 415 и повече от 1300 бойни машини от разнообразни класове, 2/3 - западно произвеждане. Няма дейни дейности. Защото загубите са огромни.

Навсякъде врагът е спрян, отритнат обратно.

Освен това в някои региони нашите елементи освен отблъскват офанзиви, само че и минават в контранастъпление.

Постигнахме прогрес в две области. На едната - 15 километра по фронта и 4 километра в дълбочина.

... И още веднъж - за " зърнената договорка "

– Когато господин Гутериш ( Генералният секретар на Организация на обединените нации. – А.Г. ) ни убеди, че е належащо да сключим „ зърнена договорка “ и да спомагаме за износа на украинско зърно... Трябваше да стане по този начин, че зърното да отиде при най-бедните страни в света. За да сме сигурни, че няма да гладуват.

От цялото изнесено зърно в района 3% са за тези страни. Нито едно от обещанията, които ни бяха дадени, не беше спазено.

И ние неведнъж разширявахме присъединяване ( на Русия. - А.Г. ) в тази договорка с вярата, че обещанията ще бъдат изпълнени...

.... Сега - дано да се изпълнят ( става дума за обещанията, които бяха дадени на Русия. - А.Г. ), а по-късно ще се върнем към договорката. И с цел да не страдат най-бедните страни и да няма учредения да ни упрекват, казахме, че сме подготвени да стартираме да доставяме гратис зърно.

За украинския неонацизъм

- Чух, че Украйна търси своята еднаквост, самородност. И се стреми да утвърди своята еднаквост. И това е естествено.

Но за какво човек би трябвало да търси своята еднаквост на основата на неонацизма? Защо идентичността на модерна Украйна би трябвало да се свързва с колаборационистите на Хитлер? Защо с хората, които унищожиха 1,5 милиона евреи, руснаци, поляци, какъв брой още унищожиха... Защо би трябвало да се построява еднаквост на тази основа?

Изумен съм от нелепостта на хората, които вършат това.

За проектите на Запада да причисли Западна Украйна към Полша

- Виждаме опасност за националната сигурност на Украйна, само че това не е наша работа. Доколкото ни е известно, има проекти (за формиране) освен за полско-литовско-украински елементи, само че към този момент се трансферират концепциите на някои полски подразделения.

Защото в границите на мобилизацията се изгребва всичко.

Но в случай че това се случи, това ще бъде началото на отхвърлянето на западните територии на Украйна в интерес на Полша.

За някои полски политически елити тази концепция е доста упорита...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР