Президентът на Румъния отхвърли искането на министъра на правосъдието да

...
Президентът на Румъния отхвърли искането на министъра на правосъдието да
Коментари Харесай

Румънският президент отказа да уволни специалния прокурор за борба с корупцията

Президентът на Румъния отхвърли настояването на министъра на правораздаването да уволни ръководителката на специфичната организация за битка с корупцията по високите етажи на властта. Това е следващият епизод в политическа драма в битката за господство на закона, поради която през последните две години десетки хиляди румънци постоянно излизат да стачкуват.

Министър Тудорел Тоадер упрекна Лаура Кьовеши в превишаване на пълномощията и накърняване облика на страната зад граница, след което през февруари изиска отстраняването ѝ. Сега Клаус Йоханис отговори, че причините на министъра против ръководителката на специфичната проверяваща прокуратура DNA не са го убедили.

" Повечето от основанията не дават отговор даже на правните условия ", добави президентът.

В отговор Тоадер написа във " Facebook ", че държавното управление ще апелира президентското решение пред Конституцонния съд.

От DNA изпратихме на съд близо 1000 души през предходната година, в това число трима министри, шестима депутати и двама зам.-министри, съобщи преди време Кьовеши. Една трета от обвиняванията са за злоупотреби с европейски средства. Подчинените ѝ прокурори са спечелили 713 каузи, в това число против четирима депутати, 28 кметове и 30 ръководители на държавни компании и институции. Част от делата продължиха години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР