Президентът на Румъния Клаус Йоханис проведе на 4 януари телефонен

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис проведе на 4 януари телефонен
Коментари Харесай

Клаус Йоханис поиска да се преработи законопроекта за малцинствата в Украйна

Президентът на Румъния Клаус Йоханис организира на 4 януари телефонен диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, по време на който изиска да бъде преразгледан законопроектът за етническите малцинства в Украйна.

Законопроектът за етническите малцинства е едно от изискванията за присъединение на Украйна към Европейския съюз.

Законопроектът, който беше признат от украинския парламент на 13 декември, провокира рецензии от страна на румънските управляващи и румънската общественост в Украйна. Той към момента не е подписан от Зеленски, прецизира „ Kyiv Independent ”.

Зеленски изрази " цялостната си подготвеност за намиране на решения ", с цел да може румънската общественост в Украйна да се възползва от същите права, с които се употребява украинската общественост в Румъния, оповестиха от канцеларията на Йоханис.

На 22 декември Министерството на външните работи на Румъния разгласява изказване, в което " показва страдание ", че украинският парламент е приел законопроекта без спомагателни съвещания с румънската общественост в Украйна и Венецианската комисия - съвещателен орган на Съвета на Европа.

Румъния твърди, че законопроектът за етническите малцинства не подсигурява в задоволителна степен потреблението на румънския език като език, на който да се организира образование в учебните заведения в Украйна.

Междувременно Йоханис осъди експанзията на Русия против Украйна и даде обещание да даде спомагателна помощ, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР