Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че ще предложи изменения

...
Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че ще предложи изменения
Коментари Харесай

ПРИМКАТА СЕ ЗАТЯГА: Анджей Дуда прокара закон срещу руското влияние

Президентът на Полша Анджей Дуда разгласи, че ще предложи промени в новоприетия закон за непозволено съветско въздействие, като реакция на рецензиите, че той може да докара до възбрана опозиционни политици да заемат обществени длъжности, съобщи " Ройтерс ".

Дуда сподели в понеделник, че ще подпише законопроекта, допускащ комисия да проверява дали опозиционни партии са разрешили Полша да бъде прекалено повлияна от Русия и затова прекомерно подвластна от нейното гориво, когато са били на власт.

Законът беше посрещнат с рецензии от юристи и опозиционни политици, както и от Държавния департамент на Съединени американски щати и Европейската комисия, които показаха угриженост, че с него може да се забрани на лица да заемат обществени длъжности без подобаващ правосъден надзор.

" Ужасен от тези изказвания (...), приготвих изменение на закона, серия от разпореждания, които контролират или променят въпросите в този закон, провокирали най-големи несъгласия ", сподели Дуда в телевизионно изказване. Той означи, че препоръчаните промени ще включват разпореждания, които не разрешават членовете на Народното събрание да стават членове на комисията, разрешават обжалване пред общ, а не административен съд, и отстраняват наредбите, които биха разрешили възбрана на хора да заемат служба.

" Предлагам тези ограничения да бъдат отстранени, като остане единствено изказване на комисията, че лице, за което е открито, че работи под съветско въздействие, не подсигурява вярното осъществяване на публичните отговорности ", сподели той. Дуда добави, че изменението на закона ще бъде импортирано в Народното събрание в петък.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР