Президентът на Нигерия Тинубу е изправен пред огромна реакция заради военната намеса в Нигер

...
Президентът на Нигерия Бола Тинубу е изправен пред огромна реакция
Коментари Харесай

Президентът на Нигерия Бола Тинубу е изправен пред огромна реакция у дома заради заплахата си да използва военна сила, за да отмени преврата през следващия -врата съсед Нигер.

Местните медии съобщават, че е имало силна съпротива срещу военната намеса на сесията на горната камара на парламента, Сената, в събота, въпреки факта, че е контролирана от партията на г-н Тинубу.

Това беше особено случаят сред законодателите, представляващи държави по протежение на дългата над 1500 км (930 мили) граница с Нигер, но има също беше осъждане в цялата страна на възможността за война.

Западноафриканският регионален блок Ecowas беше поставил краен срок до неделя за хунтата да се откаже от властта - или да се сблъска с възможни военни действие.

Решението до голяма степен се смяташе за решение на г-н Тинубу, тъй като той е настоящият председател на Ecowas, а Нигерия е най-влиятелният член.

Въпреки че хунтата се противопостави на ултиматума, Ecowas не отговори, като незабавно изпрати войски. Това дойде като облекчение за много нигерийци, които предпочитат дипломатическо разрешаване на кризата.

Някои въпроси дали седемдневният срок е реалистичен, като се има предвид, че Нигерия и други страни трябва да получат одобрение от парламента, преди да разположат военните.

Много хора също са ужасени, че електричеството за Нигер е спряно по заповед на президента Тинубу, причинявайки прекъсвания на тока в столицата на Нигер, Ниамей , и други градове.

Критиците твърдят, че това е в нарушение на договор, който е позволил на Нигерия да построи язовир на река Нигер, въпреки че поддръжниците на г-н Тинубу казват, че прекъсванията на тока са насочени при натиск върху хунтата да върне властта на сваления президент Мохамед Базум, без военна конфронтация.

Нигерия и Нигер споделят силни етнически, икономически и културни връзки и всяка военна намеса срещу Нигер би засегнала северна Нигерия, която вече е изправена пред сериозни предизвикателства за сигурността.

Влиятелна група мюсюлмански духовници в Северна Нигерия каза, че г-н Тинубу не трябва да „се впуска в избегнат конфликт със съсед по заповед на глобално политиканство“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР