Президентът на най-голямата държава в света отправи ясно послание към

...
Президентът на най-голямата държава в света отправи ясно послание към
Коментари Харесай

Си Цзинпин: Китай не се стреми към господство в Югоизточна Азия

Президентът на най-голямата страна в света насочи ясно обръщение към всички.

Китайският водач Си Цзинпин съобщи, че Пекин не се стреми към владичество в Югоизточна Азия, нито ще тормози по-малките си съседи, съобщи Асошиейтед прес. Си сподели това в обръщението си към онлайн конференция с присъединяване на десетте членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), проведена по случай 30-ата годишнина от установяването на разговор сред Китай и районното обединяване.

" Китай е изрично срещу хегемонизма и политиката на силата, той желае да поддържа другарски връзки със съседите си, дружно с тях обезпечава дълготраен мир за района и по никакъв метод няма да се стреми към надмощие, камо ли да тормози по-малките ", съобщи китайският президент, представен от формалната китайска организация Синхуа.

Китай неведнъж се е опитвал да разсее опасенията, подбудени от възходящата му мощност и въздействие, изключително от претенциите му на процедура към цялото Южнокитайско море, препокриващи се с териториални искания на членки на АСЕАН като Малайзия, Виетнам, Бруней и Филипините.

Неотдавна кораби на китайската брегова защита блокираха и използваха мощни водни струи против два филипински плавателни съда, каращи доставки за техни бойци в региона.

Китай желае посредством построяването на писти за самолети и друга инфраструктура на острови, основани върху коралови рифове посредством засипване с пясък и изтичане на бетон, да затвърди наличието си в този значим морски път, по който минават извънредно значими направления за корабоплаването и в който има богати находища на нефт и газ, както и доста риба.

В същото време Китай остава извънредно значим пазар за страните от АСЕАН и източник на вложения, а районното обединяване се стреми да заобикаля споровете с Пекин. Китай също така поддържа положителни връзки с членки на АСЕАН като Камбоджа и Лаос и се въздържа да подлага на критика военните в Мианма.

Китай е срещу военната интензивност на Съединени американски щати в района, както и на всевъзможни други външни сили.

В обръщението си към форума Си уточни, че мирът е " най-големият общ интерес " на страните, и добави, че Китай ще направи всичко допустимо, с цел да избегне спорове.

" Ние би трябвало да бъдем строителите и бранителите на районния мир, да настояваме за разговор, вместо за борба, за партньорство и необвързаност, и с общи старания да се оправим с другите отрицателни фактори, които заплашват да подкопаят мира ", съобщи китайският президент. " Трябва да упражняваме същински мултилатерализъм и да настояваме интернационалните и районните въпроси да бъдат уреждани посредством договаряния ", добави той, осведоми Българска телеграфна агенция.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР