Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че разбитият

...
Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че разбитият
Коментари Харесай

Има връзка между разбития хеликоптер и задържания наркобос в Мексико

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че разрушеният хеликоптер е взел участие в интервенцията по задържането на Каро Кинтеро, като е оказвал поддръжка на екипа, заловил наркобоса.

Четиринайсет мексикански военнослужещи починаха, а един е тежко ранен, откакто бойният хеликоптер се разруши в северозападната част на страната, съобщи Ройтерс, като се базира на флота.

Причината за злополуката през вчерашния ден се проверява. В изказването на мексиканските военноморските сили пишеше, че няма данни, които да демонстрират, че злополуката е обвързвана с ареста в същия ден на наркобоса Рафаел Каро Кинтеро в друга част на щата Синалоа.

Каро Кинтеро бе открит от особено подготвена хрътка на име Макс и арестуван от бойци в далечен регион, който е бастион на наркокартели. Малко по-късно военният хеликоптер се разрушил по на юг в щата Синалоа.

Каро Кинтеро бе арестуван, с цел да бъде екстрадиран в Съединените щати поради бруталното ликвидиране на сътрудник на американската Агенция за битка с опиатите (DEA) през 1985 година Това стана единствено няколко дни откакто мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се срещна с американския си сътрудник Джо Байдън във Вашингтон. Според представител на държавното управление на Мексико Съединените щати са оказали напън наркобосът да бъде арестуван.

Каро Кинтеро беше един от десетимата най-издирвани бегълци в листата на Федералното бюро за следствие (ФБР) на Съединени американски щати, което бе оповестило премия от 20 милиона $ за залавянето му - връх за наркотрафикант. Той е съосновател на към този момент несъществуващия наркокартел Гуадалахара, който е бил считан за най-могъщата по рода си проведена незаконна група в Мексико през 80-те години на предишния век, отбелязва ТАСС.

Каро Кинтеро е задържан в Коста Рика през 1985 година, а четири години по-късно бива наказан на 40 години затвор в Мексико поради убийството на сътрудника на DEA Енрике " Кики " Камарена - едно от най-известното по време на кървавите нарковойни в страната. Той към този момент изтърпя 28 години от своето наказване, преди да бе освободен на механически учредения от мексикански арбитър през 2013 година - нещо, което провокира недоволството на държавното управление на предходния президент на Мексико Енрике Пеня Нието.

Според представители на американските управляващи, откакто бил освободен от пандиза, Каро Кинтеро бързо минал в конспиративност и почнал още веднъж да се занимава с наркотрафик, присъединявайки се към картела Синалоа.

Убийството на Кики Камарена е разказано в сериала на " Нетфликс " от 2018 година " Наркос: Мексико ", отбелязва Ройтерс.

Каро Кинтеро, който е отричал да е забъркан в това закононарушение, загуби дефинитивно предходната година правосъдната борба за обжалване на решението да бъде предаден на Съединените щати. Наркобосът ще бъде екстрадиран допустимо най-бързо, сподели представител на мексиканските управляващи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР