Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка, след като

...
Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка, след като
Коментари Харесай

Президентът на Мали подаде оставка и разпуска парламента

Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка, откакто бе, оповестява Би Би Си.

В телевизионно послание по държавната телевизия Кейта разгласи, че разпуска държавното управление и Народното събрание .

" Не желая да се пролива кръв - не желая да заставам на власт непременно изключително в случай че пожертвам да станат кръвопролития ", добави той.

Изявлението му бе направено няколко часа, откакто той и министър председателят Бубу Сисе бяха задържани в столицата Бамако и откарани с с брониран автомобил във военната база, откъдето стартира протестът.

Случилото се бе наказано от Франция и Германия.

Кейта сложи реторичния въпрос: " Ако през днешния ден избрани хора от нашите въоръжени сили желаят създалата се рецесия да завърши посредством намесата на непознати сили, какво би могло да бъде моето решение? "

Той сложи този въпрос, часове откакто въоръжени бойци поеха контрола над базата Кати. Те недоволстват както поради ниското възнаграждение , по този начин и поради продължаващия спор с джихадистите . Не на след това място изрично не харесват президента Ибрахим Бубакар Кейта. През 2018 година той завоюва втори мандат, само че резултатът от него бе акумулирането на доста яд - и поради корупционните покупко-продажби , и поради неприятното ръководство на стопанската система, и поради разрасналото се принуждение в някои региони на страната.

Недоволството против Кейта докара до няколко огромни митинга , проведени през последните месеци. Оформи се нова опозиционна коалиция , отпред с консервативния имам Махмуд Дико , който прикани за промени, откакто отхвърли ограниченията на Кейта, в това число образуването на държавно управление на единството.

Какво знаем за протеста?

Начело на протеста стои полковник Малик Диау - заместник-началник въз основата Кати - и военачалник Садио Камара .

След като завладяват базата, която се намира на към 15 км от столицата на Мали - Бамако, те се насочат към резиденцията на президента, с цел да му желаят оставката. Там, откакто щурмуват, арестуват освен президента, само че и намиращия се в постройката министър председател. Освен това при акцията са задържани и синът на президента, представителят на Народното събрание, външният министър и министърът на финансите .

Броят на бойците, участващи във въстанието, не е явен.

От базата Кати стартира протест и през 2012 година, когато бойци, гневни, че висшите им командири са неспособни да се оправят с джихадистите и с протеста на туарегите, поеха контрола над Северно Мали .

Каква е реакцията?

При първите вести за протеста Организацията на обединените народи и Африканският съюз приканиха за освобождение на арестуваните.

Икономическата общественост на западноафриканските страни също разгласи, че нейните 15 страни членки са се обединили към концепцията да затворят границите си с Мали и да преустановят всякаква финансова помощ за страната.

Днес следва съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на което да се обсъдят последните развития в Мали.

Франция, бивш колониален държател на Мали, осъди задържането на президента, а министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан прикани бойците да се върнат в казармите . В Мали са ситуирани основни бази на френските войски, които се борят с ислямистките въстаници в района на Сахел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР