Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение, a тежко

...
Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение, a тежко
Коментари Харесай

Подробности за кризата на Малдивите, където е обявено извънредно положение

Президентът на Малдивите Абдула Ямин разгласи изключително състояние, a тежко въоръжени армейски елементи щурмуваха Върховния съд на островната страна, оповестява английският вестник The Guardian, представен от " Фокус ". Архипелагът е хвърлен в безпорядък на 1 февруари, четвъртък, когато Върховният съд прикани за освобождение на девет опозиционни политици, отсъждайки, че техните процеси са политически стимулирани и с процесуални неточности.

Правителството отхвърли да се съобрази с това решение, което на собствен ред докара до отприщване на нова вълна от митинги в столицата Мале. Късно вечерта в понеделник бойци щурмуваха постройката на съда и полицията арестува някогашния президент Момун Абдул Гаюм.

Малко преди събитията Гаюм качи видео обръщение в обществената мрежа „ Туитър “: „ Не съм направил нищо, за което да бъда задържан. Призовавам ви да останете поредни в решителността си. Ние няма да се откажем от реформаторската работа, която вършим “.

Гаюм е полубрат на сегашния президент Ямин и ръководи страната повече от 30 години до 2008 година, само че в този момент е изявен критик на сегашния държавен глава. Наследникът му Мохамед Нашид беше свален от власт преди пет години.

Защитници на човешките права упрекват Ямин в потребление на престъпни обвинявания, с цел да заглуши критиците на властта. Известни с първокласните си курорти, Малдивите страдат от слабите държавни институции и политическото разделяне, разясняват от редакцията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР