Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че Белград заплашва сигурността

...
Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че Белград заплашва сигурността
Коментари Харесай

Косово: Сърбия заплашва сигурността на Западните Балкани, след като си сътрудничи с „Вагнер“

Президентът на Косово Вьоса Османи съобщи, че Белград заплашва сигурността на Западните Балкани, като употребява сили, сътрудничещи си с частната съветска паравоенна група „ Вагнер “, съобщи КосоваПрес, като се базира на изявление на Османи за италианския вестник „ Кориере каузи сера “.
Прочетете още
„ Хегемонисткият нрав на Белград е доста сходен на метода, който има Русия, когато има вяра, че се завръща към имперската (си) ера и завзема територии от прилежащи страни. И Сърбия играе по схемата на (руския президент Владимир) Путин. Постигането на мир със сръбския президент Александър Вучич не е пътят напред, видяхме го при (бившия сръбски президент Слободан) Милошевич при започване на деветдесетте години, когато някои го смятаха (Милошевич) за миротворец. Демократичните страни би трябвало да изпратят ясно обръщение до Белград: (че) няма да разрешат районът да бъде отмъкнат до прага на нов спор. По тази причина наличието на (КейФОР, мироопазващите сили на) НАТО е извънредно значимо. Русия желае да насочи вниманието на Запада към Западните Балкани, с цел да го отклони от (войната в) Украйна. А Сърбия заплашва сигурността, като употребява силите, които си сътрудничат с групата „ Вагнер “, купува съветски оръжия и изпраща паравоенни в северната част на Косово, с цел да издигат барикади и да основават напрежение “, сподели Османи пред италианския вестник.

Президентът на Косово съобщи, че не може да даде елементи, защото става въпрос за класифицирана информация, само че осведоми, че Косово работи със западните си съдружници, „ с цел да подсигуряват, че тези паравоенни, свързани с групата „ Вагнер “, ще се провалят в проекта си да дестабилизират Косово “.

На въпроса на „ Кориере каузи сера “, за какво рецесията сред Косово и Сърбия е избухнала в този момент, Османи отговори, като изреди няколко аргументи, като преди всичко загатна увеличаващото се съветско въздействие върху Сърбия.

„ Белград даде зелена светлина на откриването на така наречен съветски филантропични центрове, които съгласно Съединени американски щати не са нищо друго с изключение на центрове за шпионаж и които са трансформирали границата (на Косово) със Сърбия в заслон за тези, на които са наложени европейски наказания. Втората причина е обвързвана с платените групировки на север в Косово, подкрепени, подтикнати, въоръжени от Вучич: сръбските нарушители от дълго време са в черните описи на Съединени американски щати и Англия, (те са) това, което се назовава балканска мафия и което не харесва решителността, с която ние (Косово) се борим с нея, и по тази причина употребява принуждение към нас. Те (групировките) са свързани с Вучич. Той играе ролята на кралица на драмата, той пали пожара и той го гаси: първо употребява тези групировки, с цел да ни дестабилизира, по-късно обръща (посоката) и приказва за мир “, сподели Османи.

Във връзка със съглашението сред Косово и Сърбия Османи сподели, че за момента Сърбия има предпочитание само „ да основава рецесия след рецесия “.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае. Европейски Съюз и Съединени американски щати се пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР