Президентът на Косово Хашим Тачи е заявил на прокурорите пред

...
Президентът на Косово Хашим Тачи е заявил на прокурорите пред
Коментари Харесай

Хашим Тачи заявил на прокурори, че не е извършвал военни престъпления

Президентът на Косово Хашим Тачи е декларирал на прокурорите пред профилирания интернационален съд в Нидерландия, че не е направил никакви закононарушения по време на войната през 1998-1999 година, съобщи Асошиейтед прес.

Тачи беше разпитван в продължение на четири дни от прокурорите в Специалната правосъдна камара за Косово и в офиса на профилирания прокурор, обвинил го в престъпна отговорност за закононарушения, включително 100 убийства по време и след борбата на Косово за самостоятелност.

Тачи сподели, че е дал информация за ролята си и за отговорностите си по време на войната и интервала, покриван от мандата на профилирания съд. Пред централата на съда в Хага, до момента в който негови поддръжници скандираха името му, Тачи съобщи пред кореспонденти, че в случай че прокурорите и съдията работят професионално, почтено и независимо, те елементарно ще заключат, че той не е направил никакво закононарушение или хипотетично нарушаване.

Съдът, който има интернационален личен състав, работещ под косовските закони, има мандат да ревизира изказванията, че членове на Армията за избавление на Косово са направил закононарушения против човечеството и военни закононарушения. Тачи беше пълководец в Армията за избавление на Косово. Той дружно с някогашния ръководител на Народното събрание Кадри Весели и други беше упрекнат в закононарушения против човечеството и военни закононарушения, включително ликвидиране, насилствени изгубвания, гонене и изтезание. Съдия от предварителното разследване към момента не е решил дали да продължи напред със случая.

Във войната починаха над 10 000 души, множеството от които етнически албанци. 1641 души към момента се търсят. Войната завърши след 78-дневна натовска въздушна акция против сръбските войски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР