Президентът на Колумбия Иван Дуке призова международната общност да отпусне

...
Президентът на Колумбия Иван Дуке призова международната общност да отпусне
Коментари Харесай

Огън бушува по цялата Земя

Президентът на Колумбия Иван Дуке прикани интернационалната общественост да отпусне средства за спасяването на Амазония, оповестява " Франс прес ".
В апела си по време на посещаване в югозападния град Кали той съобщи, че " с изключение на думите са нужни средства и техническа поддръжка, с цел да опазим нашите " амазонски бели дробове ".
Съединените щати не дават на Бразилия съответна поддръжка за битката с горските пожари макар предлагането на президента Доналд Тръмп за помощ, съобщи в събота бразилският министър на защитата Фернандо Азеведо. По-рано бразилският президент Жаир Болсонаро сподели, че е разрешил потреблението на федерални войски и техника за преодоляване на пожарите в тропическите гори на Амазонка.
Според сателитните данни, предоставени от Бразилския народен институт за галактически проучвания, през 2019 година е имало над 80 % нарастване на броя на горските пожари спрямо предходната година. Очаква се пожарите даже да се засилят, защото в този момент стартира сухият сезон в Амазония. Болсонаро, който встъпи в служба на 1 януари, се сблъсква с възходящо международно неодобрение поради антиекологичната си реторика и отслабването на отбраната за тропическата гора в интерес на стопански ползи от отглеждането на животни и дърводобива.
Междувременно пламъци бушуват и в други елементи на света.
Площта на горските пожари в Русия се е нараснала със 7,7 хиляди хектара за последните 24 часа, заяви Федералната работа за горска отбрана, представена от РИА Новости. Ден по-рано беше обявено, че в Русия са регистрирани 122 горски пожара на повърхност от 42,4 хиляди хектара. " До 00.00 московско време на 25 август на територията на Руската федерация горят 109 горски пожара на повърхност от 50 140 хектара, които се гасят интензивно ", се споделя в известието. В четири района: Иркутска област, Красноярския край, Бурятия и Якутия, беше оповестено изключително състояние. Министърът на естествените запаси Дмитрий Кобилкин съобщи, че евентуална причина за експлоадирането на огъня са гръмотевичните стихии, само че следователите работят и по други версии.
58 горски пожара са избухнали в Гърция за денонощие, оповестява БГНЕС. Те са били на територията на цялата страна. В събота пламнаха нови три огнища - едно в района на Атика и две на полуостров Пелопонес.
Огромни площи горят и в АФрика. В Ангола са регистрирани съвсем 7000 огнища на пожари, до момента в който в Конго те са към 3500. Огнената буря бушува още в Мадагаскар и Замбия. Територията, която пламъците са обхванали на континента, е даже по-голяма от тази в Бразилия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР