Президентът на Китай Си Дзинпин ще бъде на държавно посещение

...
Президентът на Китай Си Дзинпин ще бъде на държавно посещение
Коментари Харесай

Президентът на Китай е на държавно посещение в Русия

Президентът на Китай Си Дзинпин ще бъде на държавно посещаване в Русия от през днешния ден (20 март) до 22 март по покана на съветския президент Владимир Путин, заяви пресслужбата на Кремъл.

Според нейни изказвания, представени от Агенция Франс Прес, в диалозите сред двамата водачи „ ще бъдат разисквани настоящи въпроси за по-нататъшното развиване на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимоотношение сред Русия и Китай “. Предвижда се и продан на отзиви в подтекста на задълбочаването на руско-китайското съдействие на интернационалната сцена.

Освен това пресслужбата на Кремъл, представена от ТАСС, посочи, че по време на визитата на китайския водач ще бъдат подписани „ редица значими двустранни документи “.

Си Цзинпин приканва да се продължи взаимната работа по „ свързването на самодейността „ Един пояс – веднъж “ с Евразийския стопански съюз “ и да се реализира такава „ конструкция на развиването “ на двете страни, която да се отличава с „ взаимната допълняемост и съгласуемост на обичайна търговия и новите форми на съдействие “.

От своя страна в изявление за китайския вестник „ Женмин жибао “ Путин също се разгласи за построяването на „ по-справедлив многополюсен международен ред “, като от своя страна упрекна Запада, че е разпалил войната в Украйна „ в опит да резервира световното си владичество и еднополюсния международен ред “.

Предишната среща на водачите на четири очи се състоя през септември 2022 година в Самарканд в границите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие. В края на декември 2022 година в диалози със Си Дзинпин посредством видеоконферентна връзка Путин го предложения да пристигна на държавно посещаване в Москва напролет на 2023 година

По-рано през март Си Дзинпин беше избран отново за трети петгодишен мандат като президент на КНР. В приветствена депеша Путин увери, че Москва и Пекин ще продължат да координират дейностите си по основни въпроси. Руският президент също по този начин изрази убеденост, че той и китайският ръководител ще подсигуряват, че съдействието на страните в необятен кръг области ще се усили.

Посещението ще се състои малко повече от година след нашествието на Москва в прилежаща Украйна. Китай се пробва да се показа като неутрална страна в спора, само че позицията му е подложена на критика от някои западни водачи като недостоверна и осигуряваща безмълвна поддръжка за Москва.

В документ с позиция от 12 точки по отношение на войната, оповестен предишния месец, Китай прикани за разговор и ценене на териториалния суверенитет на всички страни.
Китай и Русия са и стратегически съдружници, като и двете страни постоянно акцентират това, което назовават партньорство „ без граници “.

Източник: БТА/БГНЕС

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР