Президентът на Киргизстан подаде оставка на фона на нестихващите масови

...
Президентът на Киргизстан подаде оставка на фона на нестихващите масови
Коментари Харесай

Президентът на Киргизстан хвърли оставка

Президентът на Киргизстан подаде оставка на фона на нестихващите всеобщи митинги в страната.

Сооронбай Жеенбеков съобщи, че не желае да остане в историята на страната като президента, пролял кръвта на свои сънародници. "Не съм се вкопчил във властта ", акцентира президентът в известие за претекстовете за оставката си.

Сооронбай Жеенбеков
Според него обстановката заплашва с ескалация на спор сред чиновниците по сигурността и протестиращите.

"За страдание експанзията не стихва, не престават настояванията за незабавната ми оставка. В този случай военните и органите по сигурността са длъжни да употребяват оръжие, с цел да защитят държавната резиденция ", сподели Жеенбеков, като прикани и двете страни да не се поддават на провокации, прецизира БНР.

По-рано представител на президента разгласи, че той ще подаде оставка, откакто в страната бъдат създадени парламентарни избори. Те към този момент се състояха на 4 октомври, само че поради недоволството от резултатите се стигна до вълнения.

Премиерът Киргизстан Садир Жапаров разгласи, че ще поеме функционалностите на президент, откакто парламентарният ръководител Канат Исаев е отказал краткотрайно да извършва длъжността държавен глава.

Ройтерс прецизира, че според конституцията на страната Жапаров би трябвало да провежда президентски избори, в които няма право да взе участие като претендент.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР