Президентът на Казахстан, Касъм-Жомарт Токаев, направи предложение за сериозна държавна

...
Президентът на Казахстан, Касъм-Жомарт Токаев, направи предложение за сериозна държавна
Коментари Харесай

Токаев: Казахстан има нужда от сериозна държавна реформа

Президентът на Казахстан, Касъм-Жомарт Токаев, направи предложение за сериозна държавна промяна в послание към нацията на взаимно съвещание на Народното събрание.

" Формата на ръководство на Казахстан би трябвало да се промени, като на Народното събрание се дадат повече пълномощия. ", цитират от news.bg.

" Нуждаем се от тествани стъпки, с цел да променим модела на политическо развиване на Казахстан. Преди всичко става дума за финален преход от президентска форма на ръководство към президентска република със мощен парламент. Тази система ще обезпечи най-благоприятен баланс на властовите институции и ще способства за устойчивото развиване на страната. "

Той предлага също по този начин да се забрани на президента по закон да членува в която и да е партия по време на мандата си. В момента Токаев е и водач на ръководещата партия.

Поставя се акцент от потребността да се ускори политическата конкуренция и да се обезпечат равни условия за развиване на всички партии.

Освен това президентът предлага основаването и на Конституционен съд в Казахстан, като основният прокурор и омбудсманът също би трябвало да имат опция да апелират пред Конституционния съд.

" Надявам се, че тези начинания ще бъдат значима стъпка към построяването на обективна и правова страна ", уточни Токаев.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Токаев съобщи, че президентът би трябвало да подсигурява равни благоприятни условия за всички жители, като част от намаляването на неговата власт би било да се забрани на близки родственици да заемат високи държавни постове, както и управнически постове в държавни компании.

Припомняме, спорните събития при започване на тази година съществено разклатиха Казахстан. При бурните демонстрации в Алмати и други градове на страната, почнали поради повишаването на горивата, починаха минимум 225 души, а хиляди бяха арестувани.

Токаев тогава беше заставен да извика войски от ръководения от Русия алианс на някогашни руски страни, с цел да потуши размириците, уязвили имиджа на непоклатимост и надзор, с който Казахстан притегли стотици милиарди долари западни вложения в петролната и минната си промишленост.

След потушаването на митингите и усмиряване на гражданската конюнктура в страната, Токаев действително се укрепи във властта, като направи и сериозна чистка в службите. Остава обаче отворен към момента въпросът каква беше ролята на Руската федерация тогава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР