Президентът на Иран обяви, че Техеран ще започне да инжектира

...
Президентът на Иран обяви, че Техеран ще започне да инжектира
Коментари Харесай

Иран започна да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги

Президентът на Иран разгласи, че Техеран ще стартира да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги , оповестява АП.

Осведомителната организация отбелязва, че това е следващата мярка на Ислямската република в нарушаване на нуклеарното съглашение със международните сили, откогато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изтегли страната от контракта преди повече от година.
 Иран
Иран " скочи " на Съединени американски щати поради последните наказания

Според Техеран, те са безполезни

Решението на Иран е доста значимо, защото преди центрофугите се въртяха празни , без инжектиране на газ, което е в сходство с изискванията, залегнали в Съвместния изчерпателен проект за деяние от 2015 година Също по този начин ще ускори натиска върху европейските страни, които вземат участие в контракта.

Иранският президент Хасан Рохани не обясни по време на коментара си дали центрофугите, които са в нуклеарния обект " Фордо ", ще бъдат употребявани за обогатяване на уран.

Центрофугите ще бъдат инжектирани с уранов газ от сряда , разгласи Рохани.

Вчера Ислямската република заяви, че страната ще удвои броя на усъвършенстваните центрофуги IR-6.
 Съединени американски щати постанова наказания на 9 души, свързани с висшия водач на Иран
Съединени американски щати постанова наказания на 9 души, свързани с висшия водач на Иран

Санкциониран е и Генералния щаб на въоръжените сили на Иран

Няма реакция от Международната организация за атомна сила, която следи дали Иран съблюдава договореностите.

В понеделник Европейският съюз прикани Иран да се върне към осъществяване на съглашението , до момента в който Белият дом глоби лица от вътрешния кръг на водача аятолах Али Хаменеи като част от акцията за оказване на оптимален напън върху Техеран.

Рохани акцентира, че подхванатите досега дейности, които включват обогатяване на уран над разрешените от договорката прагове и складирането на обогатен уран над лимитите, могат да бъдат прекъснати, в случай че Европа предложи метод за заобикаляне на глобите на Съединени американски щати , които задушават иранската стопанска система и изключително продажбата на нефт.
 Иран с ново нарушаване на нуклеарната договорка
Иран с ново нарушаване на нуклеарната договорка

Коментарите на иранския представител значат, че сега в Иран работят двойно повече центрофуги от известното до този миг

" Ние би трябвало да можем да продаваме нашия нефт . Трябва да можем да вкараме нашите пари " в страната, безапелационен Рохани.

Центрофугите във " Фордо " са IR-1 - първо потомство центрофуги на Иран. Ядрената договорка разрешава тези центрофуги във " Фордо " да се въртят без уранов газ, до момента в който разрешава до 5060 центрофуги в обекта " Натанз " да обогатяват уран.

Центрофуга IR-6 може да създава уран 10 пъти по-бързо от IR-1 , съгласно ирански представители. Ирански учени работят върху първообраз IR-9, който работи 50 пъти по-бързо от IR-1.

Иран сега обогатява уран с непорочност до 4,5% , което в нарушаване на съглашението, защото ограничаването е до 3,67%. Нивото от 3,67% е задоволително за развиването на нуклеарния бранш за мирни цели, само че е надалеч под равнищата от 90% за основаване на атомно оръжие. Нивото от 4,5% е задоволително да помогне за задействане на реактора за нуклеарна сила в централата " Бушер ", която е единственият АЕЦ в страната. Преди нуклеарното съглашение Иран доближи равнище на обогатяване на уран до 20%.

Техеран създава нискообогатен уран до 5 кг дневно , откакто преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 кг нискообогатен уран. Ограничението в договорката е до 300 кг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР