Президентът на Франция ще посети на 16 април Веркор в

...
Президентът на Франция ще посети на 16 април Веркор в
Коментари Харесай

Макрон обяви събитията през годината, с които ще се отбележи 80-ата годишнина от дебаркирането на съюзниците в Нормандия

Президентът на Франция ще посети на 16 април Веркор в Алпите  - място, което по време на Втората международна война е било едно от съсредоточията на френската опозиция против нацизма. Там Макрон ще сложи формалното начало на честванията на 80-ата годишнина от съюзническото дебаркиране в Нормандия, съобщи Франс прес.

Честванията ще включват хиляди събития на локално, национално и интернационално равнище, съобщи президентът във видеобръщение.

Съспенс поражда въпросът дали на тези церемонии ще има съветски представители.

След като отдаде респект на паметта на партизаните от Веркор, президентът ще взе участие в първа възпоменателна гала за съюзническите парашутисти, която ще се състои на 5 юни в Плюмлек в Бретан и в Сен-Ло в Западната Нормандия.

На идващия ден, 6 юни, във връзка 80-ата годишнина от дебаркирането, Макрон ще взе участие в взаимна британско-американско-канадска гала, насочена към ветераните от това събитие, станало преди 8 десетилетия. Очаква се във Франция да дойдат 200 ветерани от чужбина, а също по този начин да участват и няколко оживели френски ветерани, написа Българска телеграфна агенция.

Френското президентство споделя, че въпросът за наличие на съветска делегация на честванията се обмисля. Руският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През присъстваше на 70-ата годишнина от дебаркирането поради решаващата роля на Съюз на съветските социалистически републики в успеха против нацизма, отбелязва организацията. Но той отсъстваше от честванията преди пет години и войната в Украйна в този момент сложи доста остро въпроса за взаимните отбелязвания с Москва на събитията отпреди 8 десетилетия.

През юни Макрон ще посети също и Тюл и Орадур-сюр-Глан, в Югозападна Франция, сцена на нацистки издевателства в края на войната.

На 18 юни пък по традиция ще има възпоменателни прояви във връзка апела към опозиция, насочен през 1940 година по радиото от Лондон от военачалник Де Гол. Тогава ще има гала на мемориала на Съпротивата в Мон-Валериен, покрай Париж, и на остров Сен в Брентан.

" През 2024 година ще бъде отдадена респект на храбростта на нашите освободители, участници в съпротивителното придвижване, военни от съюзническите сили, бойци от армията, възобновена на африканския континент от свободна Франция, в която влизат доста бойци от Африка и Тихоокеанския район ", изясни френският президент във видеото си.

На парада във връзка 14 юли, националния празник на Франция, ще бъде отдадена респект на универсалните полезности на тези, които са освободили страната.

80 години след освобождението на Париж, станало през август 1944 година, през същия месец на актуалната година ще има и тържества на площад " Данфер-Рошро ", където е бил генералният щаб на парижката опозиция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР