Президентът на Франция Еманюел Макрон започна посещението си в Египет,

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон започна посещението си в Египет,
Коментари Харесай

Макрон започна посещението си в Египет

Президентът на Франция Еманюел Макрон стартира визитата си в Египет, като се отби в Абу Симбел на път за Кайро, заяви сътрудник на Агенция Франс Прес.

При идването си следобяд на летище Абу Симбел френският водач бе посрещнат от египетския министър за паметниците на културата Халед ел Анани и шефа на Френския институт за ориенталска археология Лоран Баве. Тридневната аудиенция е измежду дребното визити на Макрон в чужбина при започване на тази година - френският президент към този момент над два месеца отделя внимание основно на обществената рецесия, обвързвана с "жълтите жилетки ", показва организацията. Макрон и брачната половинка му Брижит разгледаха храмовия комплекс Абу Симбел. Миналата година бе маркирана 50-ата годишнина от историческото му избавление, когато монументите, датиращи от ръководството на Рамзес Втори, едвам не бяха наводнени от Нил.

След разкритията на Шамполион - бащата на египтологията, от началото на 19 век, "археологията е в сърцевината на френско-египетските връзки ", напомни Елисейският замък малко преди визитата. Французите се надяват по-специално да им бъдат поверени нови разкопки или задачи за разпространение на антични обекти като комплекса от пирамиди Сакара южно от Кайро. Търсят също по този начин метод да вземат участие в активността на бъдещия Голям египетски музей в Гиза и в реновирането на фамозния археологически музей в Кайро.

Утре френският водач ще беседва с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в блян за усилване на "стратегическото партньорство " сред двете страни. Париж поддържа Египет, страната с най-многобройно население в арабския свят, като полюс на стабилността в Близкия изток - без значение от гневните рецензии на правозащитниците.

Предвижда се по време на визитата да бъдат подписани близо 30 спогодби и контракти за "стотици милиони евро, засягащи по-специално превоза, възобновимите енергоизточници, опазването на здравето и селскостопанското произвеждане. Делегацията на Париж включва близо 50 шефове на френски компании и петима министри, в това число външния Жан-Ив Льо Дриан и министъра на защитата Флоранс Парли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР