Президентът на Франция Еманюел Макрон посети България м.г. и се

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон посети България м.г. и се
Коментари Харесай

Пирова победа за тираджиите

Президентът на Франция Еманюел Макрон посети България м.г. и се срещна с премиера Бойко Борисов, с който разговаряха в това число и за регламента за превозвачите

Още по тематиката
Превозвачите плашат с нови митинги, илюзия било, че е удържана победа
от Дневник,5 юни 2018
Цитат на деня: В нашето европейско семейство нещата не стават с тракане по масата
от Дневник,4 юни 2018
Българската позиция за превозвачите победи, заяви евродепутатът Новаков (обновена)
от Дневник,4 юни 2018
България да втвърди тона към Европейския съюз, предложи Красимир Каракачанов
от Дневник,4 юни 2018 Краткотрайно се оказа чувството за победа у българските евродепутати след вчерашното гласоподаване на позицията на Европейския парламент за условията към изискванията на работа на водачите на камиони. Малко по-късно стана ясно, че в това време са препоръчани и подкрепени нови ограничавания, които, в случай че бъдат признати дефинитивно, ще ударят съществено българските превозвачи.

Ликуване

" Това, което, съгласно мен най-пълно обрисува случилото се в комисията по превоз през днешния ден, е безспорна и безусловна капитулация на пакета " Макрон " и цялостна победа за българската позиция тук ", заяви в понеделник в прессъобщение евродепутът от Европейската национална партия Андрей Новаков (ГЕРБ). Оказва се обаче, че до момента в който той е водил борба против едни промени, сътрудниците му в транспортната комисия на Екологичен потенциал са съумели да прокарат надалеч по-ограничаващи условия.

Европейската комисия, която единствена има право да прави законодателни оферти, оферираше водачите на товарни камиони от интернационалния транспорт да са длъжни да вземат седемдневна отмора на всеки три седмици, вместо това да става, както в този момент, на 10 седмици. Освен това Европейска комисия оферираше те да бъдат задължени по време на тази отмора да се завръщат в местата на непрекъснатата им адресна регистрация, тъй че да прекарват пълностоен отдих в фамилната си среда.

Допълнително Европейска комисия настояваше водачите да нямат право да прекарват краткосрочната си седмична отмора в кабините на камионите си, а при каботаж (т.е. транспорт на артикули сред две точки в друга държава) те да получават такова възнаграждение, каквото получават локалните им сътрудници.

Тези условия бяха напълно ориентирани против фирмите от Източна Европа и се прокарваха от френския президент Еманюел Макрон като част от битката му против така наречен обществен дъмпинг.

Често превозвачите реализират дълги курсове, употребявайки ги да се конкурират за транспорти и на западните пазари. Техни преимущества са както по-ниските ставки на своите чиновници (които въпреки всичко са в пъти по-високи от ставките в родните им страни), по този начин и готовността им да работят при по-лоши условия по отношение на западните им сътрудници. С условията за завръщане на служащите, възнаграждение на хотели и по-високи надници Европейска комисия на процедура целеше да отстрани конкурентните преимущества на източните компании.

Предложенията обаче бяха противоречиви. Например условието за завръщане в родните места за отмора е в непосредствено несъгласие с Договора за Европейски Съюз, който постановява независимост на напредване и като цяло нарушава правилото на единния пазар, в който всеки може свободно да търгува.

Така че, когато през вчерашния ден Комисията по превоза в Екологичен потенциал гласоподава своята позиция, че водачите не е нужно да се завръщат по родните си места на всеки три седмици, това беше изтълкувано като сериозна победа от депутатите от източните страни членки. " Мнението на огромна част от сътрудниците се промени - разяснява за " Капитал " Новаков - те видяха, че ние сме на страната на здравия разсъдък. "

" Законът на Макрон бе разрушен на части ", пък победно съобщи в прессъобщение депутатът Ангел Джамбазки (ВМРО), който не е член на транспортнта комисия, само че взе участие в съвещанията като заместващ народен представител.

Удар изведнъж

Както се оказа обаче, с корекция в друга правилник – за общите правила в превоза, депутатите от Екологичен потенциал са прокарали доста съществени ограничавания в нова форма. Тя беше препоръчана от немския ляв народен представител Исмаил Ертуг .

" Камионите... би трябвало да правят, като част от контракт за транспорт, най-малко едно разтоварване или натоварване на артикули на всеки три седмици в страната, в която те са открити. "

Мотивът за тази корекция е, че по този метод ще се ликвидира практиката на фиктивни компании, които са регистрирани в една страна, само че наемат служащи в друга. Това се прави главно от западни компании, които желаят достъп до по-евтина работна, само че поправката ще удари главно източните транспортни компании, които в този момент ще имат нови разноски.

Приетият текст от Екологичен потенциал в действителност е доста по-голямо ограничаване за превозвачите. Ако той бъде утвърден финално, те ще би трябвало да връщат освен чиновниците си, само че и камионите си на всеки три седмици. Освен това те ще би трябвало да показват и контракти за транспорти към страната си по регистрация, тъй че да не могат фиктивно да ги връщат единствено с цел да спазят триседмичното ограничаване. Допълнително фирмите ще би трябвало да покажат, че имат задоволително паркоместа за камионите си на своя бизнес адрес.

От българските членове на Екологичен потенциал за този текст пръв алармира левият евродепутат Петър Курумбашев (БСП) късно вечерта в понеделник, откакто гласуването към този момент беше завършило. По-късно той иронизира немския си сътрудник Ертуг: " Ако водачът може да е носталгичен към своето семейство, то на камиона за какво му е мъчително и за какво той би трябвало да се върне? ". Курумбашев добави, че условието за връщане на камионите опонира и законодателството за битка с климатичните промени, защото тяхното разкарване сред страните членки води до по-големи излъчвания на парникови газове.

Другите текстове, гласувана от комисията по превоза на Екологичен потенциал, са рестриктивните мерки за каботажа.

Каботаж към този момент ще може да бъде осъществяван единствено в границите на седем дни след привършване на интернационален курс. Самият каботажен транспорт не може да надвишава 48 часа и ще бъде позволен единствено в случай че съответствува с курса на камиона. Т.е. в случай че един български транспортьор вози артикули от България към Франция, той няма да може да се отклони към Холандия, където да направи курс сред Ротердам и Амстердам примерно. Освен това Екологичен потенциал се съгласява и с мнението на Европейска комисия, че часовете, през които се прави каботажът, ще би трябвало да се заплащат на водача по ставките на страната, където се прави транспортът.

Единствената отстъпка за превозвачите от Източна Европа, която депутатите гласоподаваха, е във връзка с командироването на водачите. Европейска комисия оферираше след три дни престой в трета страна водачите да получават възнаграждение съгласно локалните ставки. Евродепутатите оферират това условие да отпадне и да се ползва единствено в случай че камионите извършават каботаж.

Сега позицията на транспортната комисия обаче би трябвало да бъде гласувана в пленарната зала на европарламента, а по-късно предстоят договаряния сред Екологичен потенциал и страните членки. Във всеки един от тези стадии може да има промени в признатите текстове. Очаква се новите правила да бъдат признати в края на тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР