Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските
Коментари Харесай

Първи прогнози: Макрон печели балотажа за президент с 58%

Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските избори с над 58 % от гласовете против близо 42 % за съперничката му Марин Льо Пен, демонстрират резултатите от екзитпол на Ипсос, оповестени от телевизия " Франс 24 ".

Резултатите ще се менят в идващите часове при преброяването на гласовете в най-големите френски градове, където вотът преди малко завърши.

Световни водачи към този момент поздравяват Макрон.

Премиерите на Белгия и Люксембург Александър де Кро и Ксавие Бетел бяха измежду първите задгранични водачи, поздравили Еманюел Макрон за спечелването на втория му мандат.

Победата на Макрон, въпреки и към момента непотвърдена публично, бе приветствана като знак за усилване на Европа.

" В този плевел интервал се нуждаем от солидна Европа и Франция, която е изцяло отдадена на един по-самостоятелен и и по-стратегически мощен Европейски съюз ", написа в Туитър ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В поздравлението си до Елисейския замък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа, че " дружно ще осигурим прогрес за Франция и Европа ".

Големият победител в днешните избори във Франция е обединена Европа, съобщи немският финансов министър Кристиан Линднер.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте също е на мнение, че преизбирането на Макрон ускорява Европейския съюз и НАТО.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР