Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че Франция и Алжир

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че Франция и Алжир
Коментари Харесай

Макрон търси в Алжир газ, въпреки болезненото минало. Очаква приятелски мач да изгони миналото

Президентът на Франция Еманюел Макрон сподели, че Франция и Алжир би трябвало да преодолеят " мъчителната " си обща история и да гледат към бъдещето. В началото на тридневното си посещаване в някогашната френска колония, почнало през вчерашния ден, той съобщи след срещата си с алжирския президент Абделмаджид Тебун:  " Имаме комплицирано, мъчително общо минало. И то от време на време ни пречи да гледаме в бъдещето ", съобщи Макрон, представен от агенция Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

 

Травмата от френското колониално ръководство в Алжир и горчивата война за самостоятелност, която докара до неговия край през 1962 година, преследва връзките сред двете страни от десетилетия и изигра роля в дипломатическия спор, който избухна сред двете страни предходната година, отбелязва организацията.

 

Застанал паралелно с Макрон пред двореца, в който двамата се срещнаха, Тебун съобщи: " Надяваме се, че визитата ще открие нови вероятности за партньорство и съдействие с Франция ".
 
Връзките с Алжир станаха по-важни за Франция, защото войната в Украйна усили търсенето на северноафрикански газ в Европа, както и поради възходящата миграция през Средиземно море. Междувременно Алжир се пробва да се възползва от по-високите цени на силата, с цел да притегли европейски вложения, тъй като има обширни региони с евентуални находища от газ, които още не са изследвани.

 

Макрон от дълго време желае да обърне страницата в връзките с Алжир и през 2017 година той дефинира френските дейности по време на войната от 1954-62 година, в която починаха стотици хиляди алжирци, като " закононарушение против човечеството ". Това изказване, което беше политически противоречиво във Франция, му завоюва известност в Алжир бе приветстван от младите алжирци.

 

Въпреки това очакванията на Макрон за превъзмогване на комплицираната история на колониалната ера преди са се оказвали преждевременни. Миналата година беше представено негово изявление, в което той загатна, че алжирската национална еднаквост не е съществувала преди френското ръководство, и изглеждаше, че упреква алжирските водачи, че пренаписват историята на битката за самостоятелност въз основа на ненавист към Франция. Коментарите провокираха бурни реакции в Алжир, където ръководещият хайлайф към момента е доминиран от поколението, борило се за самостоятелност, и където тази битка заема централно място в националната еднаквост.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР