Президентът на Финландия Саули Ниинистьо и министър-председателят Сана Марин се

...
Президентът на Финландия Саули Ниинистьо и министър-председателят Сана Марин се
Коментари Харесай

Финландия почти парафира членството си в НАТО

Президентът на Финландия Саули Ниинистьо и министър-председателят Сана Марин се изрекоха в поддръжка на присъединението на страната си към НАТО. В взаимно изказване от четвъртък двамата топ политици поддържаха участието в западния боен съюз. Очаква се Финландия да реши да подаде молба за участие в околните дни, предава ДПА.

Швеция също може да реши да поеме по този път.

Досега Финландия и Швеция са били близки сътрудници на НАТО, само че не и публични членове. Инвазията на Русия в Украйна и последвалата бърза смяна в обстановката със сигурността в Европа обаче провокираха интензивни диспути в двете членки на Европейски Съюз по отношение на присъединението към НАТО.

Финландия има обща граница с Русия, дълга повече от 1300 км, а Швеция е толкоз покрай Балтийско море, колкото и Русия. Другите три скандинавски страни - Дания, Норвегия и Исландия - са членки на НАТО от основаването му през 1949 година

Ниинистьо, който е считан за деликатен и уравновесен, дълго време беше считан за самобитна връзка сред Европейски Съюз и съветския президент Владимир Путин. Войната в Украйна обаче промени радикално цялата обстановка. В резултат на това в социологическите изследвания се следи фрапантна смяна в мнението за участието на Финландия в НАТО; при неотдавнашно премерване 76% от интервюираните са подкрепили сходна стъпка. Няколко партии също показаха поддръжката си за съответното предложение.

Мнението на Ниинистьо има тежест в страната му. Той и държавното управление в последна сметка вземат решение дружно дали Финландия ще кандидатства за участие в НАТО. По пътя към това решение държавното управление разгласява през април разбор на сигурността, в който се акцентират преимуществата и рисковете от вероятно участие, без обаче да афишира позиция " за " или " срещу " такава кандидатура.

В петък Швеция ще разгласява собствен личен разбор на сигурността. През уикенда ръководещите социалдемократи във Финландия и Швеция ще оповестят актуалната си позиция във връзка с НАТО - в случай че поддържат присъединението, това ще бъде решителен детайл по пътя към кандидатстване за участие в НАТО за съответните страни.

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде и министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто ще участват на срещата на НАТО в Берлин в събота. А презследващата седмица Ниинистьо ще посети шведския крал Карл XVI Густав.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР