Президентът на Филипините Родриго Дутерте няма да сътрудничи на разследването

...
Президентът на Филипините Родриго Дутерте няма да сътрудничи на разследването
Коментари Харесай

На Дутерте не му пука от нищо

Президентът на Филипините Родриго Дутерте няма да сътрудничи на следствието на Международния углавен съд (ICC) по отношение на войната на неговата администрация против противозаконните опиати, оповестява ДПА.

Говорителят на президента Хари Роке съобщи, че решението на някогашния основен прокурор на ICC Фату Бенсуда за цялостно следствие на войната с наркотрафикантите във Филипините е " юридически неправилно и политически стимулирано ".

Роке съобщи, че Филипините няма да сътрудничат, тъй като към този момент не са членове на ICC и добави, че правосъдната система на страната е в положение да прави независими следствия.

Нямаме потребност от чужденци, които да проверяват убийствата при нарковойната, защото системите във Филипините работят, акцентира той и като образец уточни присъдата на служители на реда, забъркани в убийството на 17-годишно момче през 2017 година

Роке съобщи, че Международният углавен съд не разполага с пълномощия да организира следствие, защото Филипините са се отдръпнали от него през март 2017 година

Бенсуда, която през днешния ден се отдръпва от длъжността прокурор на ICC, съобщи, че трибуналът може да проверява закононарушения, осъществени преди напускането на Филипините.

Предварителната инспекция на обстановката във Филипините сподели " рационална основа да се счита, че е осъществено закононарушение против човечеството " в границите на акцията за битка с опиатите, показва тя в отчет на Съда.

Убийствата, за които се твърди, че са осъществени от държавните сили за сигурност, " наподобява са осъществени според публична държавна политика ", се споделя още в отчета.

По данни на ICC общият брой на цивилните, убити във войната с опиатите сред юли 2016 година и март 2019 година, е сред 12 000 и 30 000.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР