Президентът на Филипините Фердинанд Маркос - младши одобри третата фаза

...
Президентът на Филипините Фердинанд Маркос - младши одобри третата фаза
Коментари Харесай

С подводница Филипините се защитават от Китай

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос - младши утвърди третата фаза от модернизацията на армията, която включва закупуването на първата подводница на страната, с цел да отбрани морския си суверенитет в оспорваното Южнокитайско море, предава Ройтерс.

Говорителят на Военноморски сили за Западно Филипинско море Рой Тринидад сподели в четвъртък, че третата фаза на модернизацията отразява смяна в тактиката от вътрешна към външна защита.

" Може да нямаме огромен флот.. само че ще имаме флот, който ще се грижи за нашите териториални права и суверенитет ", сподели Тринидад.

Третата фаза на проекта за рационализация, която претърпя проверки, с цел да бъде по-адаптирана към потребностите на страната, се прави оценка на 2 трилиона песо (35,62 милиарда долара) и ще бъде изпълнена за интервал от няколко години, сподели Тринидад.

Съобщението идва в миг на възходящо напрежение с Китай поради териториални разногласия в Южнокитайско море. Манила се отнася до тази част от Южнокитайско море в своята изключителна икономическа зона като Западнофилипинско море.
 Филипините и Съединени американски щати отново патрулират дружно в Южнокитайско море
Филипините и Съединени американски щати отново патрулират дружно в Южнокитайско море

Напрежението в района пораства

Тринидад не можа незабавно да каже какъв брой подводници имат намерение да придобият Филипините, само че сподели " несъмнено повече от една ".

Франция, Испания, Корея и Италия са показали интерес да доставят на Филипините подводници, сподели той.

Съседи от Югоизточна Азия като Индонезия и Виетнам към този момент имат стратегии за подводници.

Докато първата и втората фаза от проекта за рационализация на военните бяха " насочени към сушата ", сподели Тринидад, третата фаза ще се стреми, наред с другото, да ускори военния потенциал в Западнофилипинско море.

Министърът на защитата Жилберто Теодоро сподели, че предишния месец придобиванията по третата фаза ще се концентрират върху набор от качества, вариращи от информираност в региона, разузнаване, качества за въздържане в морското и въздушното пространство.

През последните месеци за поредност от конфликти в Южнокитайско море, където всеки има припокриващи се искания за суверенитет, в това число обвинявания, че през декември Китай е блъснал транспортен съд, пренасящ началник-щаба на филипинските въоръжени сили.

Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, за елементи от което също претендират Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван, Виетнам и Индонезия. През 2016 година интернационален арбитражен съд анулира желае на Китай в решение по дело, заведено от Филипините, което Пекин отхвърли.
 Китай твърди, че позволил филипински десант до противоречива плитчина
Китай твърди, че позволил филипински десант до противоречива плитчина

Манила отхвърля съглашение с Китай и не удостоверява за десанта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР