Президентът на Еквадор Гилермо Ласо оцеля при опит на опозиционните

...
Президентът на Еквадор Гилермо Ласо оцеля при опит на опозиционните
Коментари Харесай

Президентът на Еквадор оцеля след импийчмънт

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо оцеля при опит на опозиционните депутати да го отстранят, осведоми Ал-Джазира. Той настоя, че държавното управление му няма да договаря повече с водач на коренното население за преустановяване на митингите, продължаващи повече от две седмици, откакто боец беше погубен при офанзива против ескорт с гориво.

Воденият от опозицията конгрес се опита да в профил десния Ласо във вторник поради " сериозната политическа рецесия и вътрешните безредици ", породени от митингите.

Но предлагането за импийчмънт събра единствено 80 от нужните 92 гласа, съгласно резултатите, прочетени на глас от секретаря на Народното събрание Алваро Салазар.

" Въпреки опитите за прелом, през днешния ден институциите на страната надвиха ", сподели Ласо след гласуването. " Вижда се кой работи за политическите мафии. Междувременно продължаваме да работим за Еквадор.

По-рано денем Ласо упрекна водача на митингите на коренното население Леонидас Иза в политика, обслужваща единствено неговите ползи, като сподели: " Няма да преговаряме с тези, които държат Еквадор за заложници.

Протестите, значително от членове на коренното население на южноамериканската нация, което съставлява повече от един милион от 17,7 милиона души - пристигнаха в реакция на възходящите разноски за живот и стопански компликации.

Протестите също по този начин понижиха добива на нефт в страната с повече от половината, съгласно държавни данни, забележителен удар за Еквадор, защото суровият недопечен е главният му експорт.

Убитият боец, разпознат като Хосе Чимаро, почина по време на офанзива рано сутринта против конвой на цистерна в източната част на страната. Военните споделиха, че група, въоръжена с " копия и пушки ", е нападнала конвоя, като също са ранили петима служители на реда и седем бойци.

От своя страна Иза признава " бруталната офанзива ", довела до гибелта на боеца, само че сподели, че няма доказателства, че протестиращите са виновни. Иза също прикани договарянията да продължат и сподели, че досегашните ограничения на държавното управление в отговор на митингите - в това число понижаване на цените на бензина - не са били задоволителни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР