Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви в интервю за

...
Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви в интервю за
Коментари Харесай

Джуканович: СПЦ и партиите изповядват великосръбска идеология

Президентът на Черна гора Мило Джуканович съобщи в изявление за националната телевизия РТЧГ, че идеологията на великосръбския национализъм в страната се ползва от двама „ брутални играчи ” – Сръбската православна черква (СПЦ) и някои политически партии, на първо място Демократичен фронт и „ Демократична Черна гора ”.

Според президента в борбата за гласове „ Демократична Черна гора ” се е включила към Държавна фирма, който се е отказал от построения си имидж на проевропейската партия и сподели, че в действителност е националистическа клерикална политическа конструкция.

Джуканович напомни, че постоянно, когато изгубят монополна позиция, просръбските партии се пробват да показват това като опасност за националните им права, което на процедура е опит за изнудване.

„ Разбираме, че в Черна гора към момента има хора, които са съперници на черногорската страна и на европейската вероятност на Черна гора. Ние продължаваме ”, безапелационен е президентът.

По отношение на обвиняванията, че се прави опит за присвояване на парцелите на СПЦ, Джуканович съобщи, че това е „ нагла неистина ”.

Налице е следващ опит на великоръбския шовинизъм да злепостави самостоятелна и европейска Черна гора, счита той.

Президентът съобщи, че са спазени всички законови процедури.

Той упрекна СПЦ, че политизира случая, в това число и във връзка с плануваната за на следващия ден всеобща молитва в Никшич, където ще бъдат изнесени мощите на св. Василий Острожский.

В поддръжка на това свое изказване, Джуканович съобщи, че на молитвата са поканени да участват политици, които не крият, че преди този момент са посетили избрани центрове в района, евентуално с цел да получат инструкции за това събитие.

Според черногорския президент, изнасянето на мощите в Никшич е „ осквернение ” и „ насмешка със светеца ”.

БГНЕС напомня, че митрополит Амфилохий от Черногорско-Приморската Сръбска черква прикани вярващите на всеобща молитва на 21-ви декември в град Никшич в символ на противоречие с утвърждения на 5 декември от държавното управление в Подгорица законопроект „ За свободата на вероизповеданията и убежденията и правния статут на религиозните общини ”.

От СПЦ се притесняват, че след гласуването на закона, в Черна гора ще стартира изземане на църковна благосъстоятелност и ще бъде предадена на непризнатата от православния свят Черногорска автокефална черква. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР